Stress om een deftig feestmaal op tafel te zetten? Niet nodig. Wij geven je de allersnelste feestgerechten voor een geslaagd kerstdiner.
Vooraf
Warme oesters met kruidenboter
Meng fijngesneden peterselie, geperste knoflook en een fijngehakte ansjovis door zachte boter en laat hard worden in de koelkast. Verwarm de oven op 200 graden en leg een klontje boter op geopende oesters. Zet 5 minuten in de oven tot de boter gesmolten is en de oester warm zijn.
Gevulde ui
Vul een zoete witte ui met een mengsel van geruld lamsgehakt, ricotta en wat broodkruim. Top af met fijngehakte groene kruiden. Besprenkel met grappa of cognac en zet 30 minuten in een oven van 180 graden. Bestrooi met fijngesneden munt.

Kastanjesoep
Bak fijngehakte tamme kastanjes samen met een ui en knoflook in boter en laat 15 minuten stoven. Voeg wildfond toe en kruid met peper en zout. Frituur salieblaadjes in een laagje olijfolie. Leg de salieblaadjes op de soep en serveer met knapperig vers zuurdesembrood.
Hoofdgerecht
Zeebaars met groene kruiden
Vul de buikholte van de vis met tijm, rozemarijn en salie. Wrijf de buitenkant in met olijfolie en bestrooi met zeezout en versgemalen peper. Leg in een ovenschaal en schenk er witte wijn over. Zet 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Serveer met fijngehakte peterselie en een groene salade met sinaasappel.

Gevulde pompoentjes met geitenkaas
Snijd de bovenkant van kleine pompoentjes (zaadjes verwijderd) eraf en vul ze met een mengsel van gesneden zongedroogde tomaten op olie, gedroogde chilivlokken, oregano, koriander, kaneel en olijfolie en zet ze 45 minuten tot een uur in een oven van 180 graden. Bestrooi met peper en zout, een scheutje extra vergine olijfolie en een kneepje citroensap. Serveer met veldsla en plakjes Sainte-Maure de Touraine geitenkaas.
Parelhoen uit de oven
Wrijf een parelhoen in met peper en zout en leg met verse kruiden en witte porto (een laag van ± 5 cm) in een ovenschaal. Besprenkel de parelhoen met olijfolie en zet 45 minuten in een voorverwarmde oven van 150-170 graden. Serveer met aardappelen uit de oven en een witloofsalade.

Erna
Gegrilde ananas
Bestrooi verse plakken ananas met suiker en gril ze aan beide kanten. Serveer met kokosrasp, verse munt en een bolletje vanille-ijs.
Vijgen met roquefort
Leg een stuk roquefort een half uur in de vriezer zodat de kaas wat harder wordt. Snijd de vijgen kruislings open. Haal de roquefort uit de vriezer en schaaf grof met een rasp over de vijgen. Besprenkel met balsamico en olijfolie en maal er tenslotte wat peper over.

Extra
Kerstpunch
Verwarm 500 ml rode wijn met 500 ml water, 4 eetlepels sinaasappellikeur, 4 kruidnagels en een kaneelstokje 30 minuten op laag vuur. Breng op smaak met honing en een scheutje rum.
Ook lekker 
Heerlijke feestklassieker: Beef Wellington met spinazie en paddenstoelenpaté
Carpaccio van zeebaars
Hazenrug en civet met kastanjes, pompoen en ganzenlever

Tekst: Lai-Wah Chong

Foto: www.ambiance.be