IJsland heeft in elke seizoen wel iets te bieden. In de winter is het eiland heel dramatisch. Onder een witte laag sneeuw ziet het ongerepte landschap er betoverend uit en bestaat de kans dat je het magische noorderlicht kan bewonderen. De extreme koude buiten wordt gecompenseerd met de warme gezelligheid van je accommodaties. Vanaf eind mei tot begin augustus heb je op IJsland bijna 24 uur op 24 daglicht. Een natuurlijk fenomeen dat voor uitzonderlijke lichtschakeringen zorgt. Alles staat in bloei en je kan steen- en grindwoestijnen, smeulende vulkanen en borrelende warmwaterbronnen zien in volle glorie.
Hulp nodig? Je kan onze collega’s altijd vragen naar hun ervaringen en advies. Ze staan klaar om samen met jou je volgende avontuur te bespreken en uit te tekenen.

IJsland is een eilandenstaat omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee in het noorden. De hoofdstad Reykjavík is ‘s werelds noordelijkste hoofdstad en de grootste stad van IJsland.

Van oudsher is de IJslandse keuken eenvoudig en boers en maakt ze gebruik van vis, vlees, aardappelen, graan- en melkproducten. Om vis of vlees te conserveren werd en wordt het gerookt, gedroogd, gepekeld of in zuur of melk ingelegd. Enkele gerechten van vroeger bestaan nog steeds en worden ook nu nog aan het eind van de winter tijdens de Þorrablót gegeten. Voor de IJslanders is dat een soort winterverdrijving, waarbij ze op traditionele wijze geconserveerde gerechten eten, want in de lente brak in vroegere tijden de tijd van de verse levensmiddelen weer aan.
Pas sinds de bouw van kassen zijn er ook inheemse tomaten, komkommers, paprika’s, sla en champignons. In enkele supermarkten is het aanbod van uit de hele wereld geïmporteerde verse groenten en fruit indrukwekkend. In de afgelopen decennia hebben de IJslanders hun voeding, die overwegend uit vlees en vis bestond, dan ook verrijkt met het ooit versmade groenvoer. Het uitgebreidere aanbod geldt trouwens ook voor de keuze aan restaurants. In de grotere plaatsen vindt u tegenwoordig alles van Aziatische restaurants via fastfoodketens tot een gezellig vikingcafé. Algemeen wordt bijzonder op kwaliteit gelet. Zo stammen alle producten van inheemse dieren en vrijwel alles uit de zee en de rivieren, komt in één of andere vorm op tafel terecht.

Een Belgische identiteitskaart volstaat om naar IJsland te reizen met een minimale geldigheid van 3 maanden na de terugreisdatum. IJsland behoort niet tot de Europese Unie maar wel tot de Schengen-zone.
Oppervlakte: 103.000 km²
Tijdzone: GMT+0 (winter) / GMT-1 (zomer)
Munteenheid: IJslandse Kroon (ISK)
Taal: IJslands
Inwoners: 334.252 (2016)
Bevolkingsdichtheid: 3 inwoners per km²

Foto’s: www.northandaway.be