In 2022 verwelkomen stad en haven opnieuw The Tall Ships Races. Dat besliste organisator Sail Training International eerder dit jaar. Nu zijn ook de data gekend. De kathedralen van de zee zullen Antwerpen aandoen van vrijdag 22 tot maandag 25 juli 2022.
Het zal de zevende keer zijn dat de zeilwedstrijd The Tall Ships Races Antwerpen aandoet. Na zes jaar mag Antwerpen, in 2022, weer de mooiste en grootste zeilschepen ter wereld verwelkomen. The Tall Ships Races zullen opnieuw honderdduizenden bezoekers van binnen en buiten de stad naar de Scheldekaaien brengen om de schepen te bewonderen. De vorige editie in 2016 lokte meer dan 500.000 bezoekers naar de stad.
Naast Antwerpen zullen de schepen in 2022 ook Esbjerg, Harlingen en Aalborg bezoeken. The Tall Ships Races bestaan uit een kortere en een langere race en een route langs schilderachtige kustlijnen. Tijdens de eerste race van Esbjerg in Denemarken naar Harlingen in Nederland zullen de schepen vaak in elkaars gezichtsveld varen. Daarna volgt de Cruise in Company, waarbij de schepen op eigen tempo van Harlingen naar Antwerpen varen en onderweg aanmeren waar ze wensen. De tweede langere race gaat van Antwerpen in België naar Aalborg in Denemarken.

2016

Burgemeester Bart De Wever: “The Tall Ships Races belooft een prachtig evenement te worden voor honderdduizenden Antwerpenaren en bezoekers. Het zicht van op de vernieuwde Scheldekaaien gaat ongelofelijk zijn en zal geen enkele sinjoor onberoerd laten.”
Annick De Ridder, schepen voor haven: “De komst van The Tall Ships Races illustreert de atypische link tussen de traditionele scheepvaart en een innovatieve wereldhaven. Jong en oud ontdekken daarbij dat het net die traditie en nautische kennis zijn, die de haven van de toekomst voortdurend vormgeven. Port of Antwerp zet daarom alle zeilen bij voor dit evenement van wereldformaat. ”
De keuze voor Antwerpen wordt bepaald door verschillende factoren. De succesvolle eerdere edities, de vele kilometers kaaien, de ervaring van de eventteams bij stad en haven… hebben zeker een rol gespeeld. Koen Kennis, schepen voor toerisme: “In 2016 hebben we de Tall Ships uitgezwaaid met een ‘Tot ziens!’. Ik weet zeker dat honderdduizenden mensen nu al uitkijken naar hun terugkomst naar Antwerpen.”
 
Tijdens The Tall Ships Races zeilen 3500 trainees, tussen 15 en 25 jaar, van over heel de wereld mee op de verschillende schepen. Iedereen kan zich opgeven. Sommige trainees hebben al zeilervaring. Anderen hebben nog nooit een voet aan boord gezet of hebben geen eerdere link met zeilen of schepen. Vele nieuwe trainees blijven, na deze eenmalige unieke belevenis, gepassioneerd door het zeilen. Naast de ervaringen aan boord krijgen de trainees in elke stad waar ze aanmeren een uitgebreid en gevarieerd programma voorgeschoteld. Zo kunnen ze zich als team uitleven tijdens de sportcompetities, de culturele hotspots van de gaststad ontdekken, genieten van de plaatselijke cultuur en gebruiken of samen nieuwe dingen ontdekken.  
 
Geïnteresseerde trainees kunnen voor meer informatie al contact opnemen via evenementen@antwerpen.be. Meer info staat op www.sailtraininginternational.org. Hieronder vindt u het volledige programma.
 

2016

Haven              
 
 Dagen/Race-afstand/Race-dagen 
         
Esbjerg, Denemarken
 
 donderdag 7- zondag  10 juli
 
Race 1
 
 180 zeemijlen / 4 dagen
 
Harlingen, Nederland
 
 donderdag 14- zondag 17 juli
 
Cruise-in-Company
 
 180 zeemijlen /5 dagen
 
Antwerpen, België
 
 vrijdag 22 – maandag 25 juli
 
Race 2
 
 625 zeemijlen / 10 dagen
 
Aalborg, Denemarken
 donderdag 4 – zondag 7 augustus

Foto’s www.antwerpen.be / Jonathan Ramael