Een aangrijpend waargebeurd verhaal over vrijheid, avontuur en broederschap

‘Onze enige échte hel is de gedachte aan jullie verdriet. Doe ons postuum een plezier en leef vrolijk verder, zonder om ons te treuren. Angst voelen we niet. We zijn als grote jongens de uitdaging aangegaan, we zullen als grote jongens ons verlies ondergaan.’

Op het moment dat de avonturiers Peter Teggelaar en Marc Gilsing beseffen dat ze op 24-jarige leeftijd zullen sterven in de Sahara, in de zomer van 1993, door een ongelukkige inschatting van hun Algerijnse woestijngids en door autopech, richten ze zich in hartverscheurende afscheidsbrieven, slotakkoord van een door Gilsing bijgehouden dagboek, tot geliefden, familie en vrienden. Zonder zelfmedelijden, maar met humor, zelfspot, berusting en – vooral – de zorg voor hen die achterblijven, accepteren de onfortuinlijke Sahara-reizigers hun noodlot.

Het dagboek, een heus monument van liefde, wordt aangetroffen naast de lichamen, en geldt als troostrijk houvast voor de nabestaanden. Een van hen, Eddy van der Ley, krijgt daarin het verzoek tot publicatie. ‘Eddy, doe er wat mee.’ Ook schrijven ze: ‘Dit boek is voor een ieder die het maar wil lezen.’ Dertig jaar later neemt Van der Ley de handschoen op. Als fundering voor Heldendaad in de Sahara publiceert hij het complete dagboek van de fatale woestijnreis.

Ook verhaalt hij over de impact die de dood van de jonge levenskunstenaars op zijn leven en op dat van vele anderen heeft gehad, juist door die laatste woorden vanaf hun plotselinge sterfbed. Van der Ley, die voor een reconstructie van het drama zelf afreist naar de Sahara, schrijft vanuit het oogpunt van zijn verpletterende vriendschap met sportfreak en collega-journalist Peter Teggelaar (Twentsche Courant, Arnhemse Courant). Het maakt Heldendaad in de Sahara ook tot een persoonlijke ode aan vrijheid, liefde, avontuur en broederschap.

Eddy van der Ley is schrijver, journalist, presentator, theatermaker en ondernemer. Hij runt zijn eigen mediabedrijf, was 25 jaar verslaggever voor het Algemeen Dagblad en schreef boeken als Niet zeiken, voetballen! (over scheidsrechter Bas Nijhuis), Hoi Papa (over ex-voetballer Michel Boerebach) en Niet het mooiste meisje van de klas (over voormalig Miss Universe Kim Kötter). Verder presenteert hij theatercolleges, met onder anderen Willem van Hanegem en Wim Kieft.

Titel: Dagboek van een fatale woestijnreis

Auteur:  Eddy van der Ley

Uitgeverij:  Kosmos Uitgevers

ISBN:  9789043928397

Thema: Dagboek

Prijs: € 22,99 

Verschijningsdatum: 26 september 2023