De ooit zo bloeiende textielnijverheid in Sint-Niklaas is niet meer, maar de liefde van Waaslanders voor creatieve verwerking van wol is heel actueel. Van breiclubs tot blogs, kledij tot lampen, breien is weer hip! Daarom slaan het Breimuseum en Pand Zestien de handen in elkaar op ‘Dag van Den Brei’.

Ontdek wat handwerk voor jouw mentale gezondheid doet, hoe er vroeger gebreid werd, hoe we het ambacht proberen door te geven, maar ga vooral zelf aan de slag!

Of je nu een bedreven breister bent, een beginner, of als je het wilt leren (of als je niet breit en gewoon van vezelen houdt): allen welkom om in het zonnetje én gezelschap een eigen werkje te breien in ons park!

Wat kan je beleven?

Locatie: breimuseum, zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

Sinds januari 2022 zijn textielfanaten Mathilde en Anse elke maandag te vinden in het Breimuseum, onderdeel van het SteM. Daar leren ze onder begeleiding van ervaringsdeskundige Walter alles over (industrieel) breien. Samen ontvingen zij een beurs van de Vlaamse gemeenschap voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Op Dag van den Brei vertellen Mathilde en Anse jullie graag over het traject dat ze reeds aflegden en geven ze met plezier demonstraties op een selectie oude én nieuwere breimachines. Door hun reeds opgedane kennis te delen hopen ze jullie warm te maken voor de oneindige mogelijkheden van de breitechniek, om zo het erfgoed rond breien levend te houden.⁠

Start om 14u00: uiteenzetting over het lopende meester-leerling traject en een demonstratie van verschillende breimachines door Anse, Mathilde en Walter. De rondgang duurt ongeveer een half uurtje.

15u00: Boekpresentatie “de WOLDOENERS” door pand 16
#dewoldoeners is een concept van Pand Zestien.
Steek per steek bouwen we aan een community waarin handwerk een pad naar rust, plezier en daadkracht kan zijn voor wie tegenwind ervaart in het leven of die net een stapje voor wil zijn. Beter gezegd, het is een beweging die begint met een boek. #dewoldoeners is meteen ook de titel van ons boek. Het bruist van inspirerende verhalen van mensen zoals jij en ik, bulkt van creatieve handwerkprojecten én wordt onderbouwd met interessante visies van experts ter zake. Kortom, het is een breiboek zoals je er nog nooit één zag.
Met het boek willen we een beweging creëren in onze samenleving: voor meer eerlijke kwetsbaarheid, meer veerkracht, meer verantwoordelijkheid in je eigen leven. We zetten je aan om zelf de draad op te nemen en te beginnen.

Start om 16u00: uiteenzetting over het lopende meester-leerling traject en een demonstratie van verschillende breimachines door Anse, Mathilde en Walter. De rondgang duurt ongeveer een half uurtje.

Locatie Mercatorpark: ingang via Zamanstraat of parking zwijgershoek:

Doorlopend van 13u00 tot 17u00: wildbreien in de publieke ruimte in het kader van world knit in public day.
Breng je eigen werk mee of probeer je eerste steekje te zetten onder begeleiding.
Er zal ook een mobiele koffiebar aanwezig zijn.
Bij slecht weer kan de locatie wijzigen, houd onze website in de gaten.

Locatie pand 16:Dr. Verdurmenstraat 16, 9100 Sint-Niklaas :

Kom verschillende breitechnieken ontdekken in PAND ZESTIEN.
Je kan niet alleen kijken naar mensen die de technieken gebruiken maar je kan zelf ook eens aan de slag met opgezette werkjes.

De koffie/thee en gebakjes staan steeds klaar in PAND ZESTIEN tijdens onze koffieklets.

10 juni van