Antwerpen is dit weekend een gastronomische keuken rijker; die van Chettinad in Zuid-India, regio Tamil Nadu. Hiermee keert initiatiefnemer Sen Kulanthaiveku terug naar zijn jeugd. Vanachter het open vuur in zijn huidige zaak Fiskeskur – die hij net zoals het bekende visrestaurant Fiskebar uitbaat met Nikolaj Kovdal – steekt hij zo in uitzonderlijke coronatijden nog een extra tandje bij. “In Parijs en Londen is Chettinad heel populair. Het is mijn missie om ook Vlaanderen hiervan te laten proeven.” 

Sen legde een hele weg af tot zijn huidig partnership in Fiskeskur en Fiskebar met Nikolaj Kovdal. Geboren in Shri Lanka belandde hij op 12-jarige leeftijd in India waar hij bijna 13 jaar rondreisde. “Ik was helemaal weg van het Zuid-Indische eten en specifiek dan Chettinad. Maar dat bleek al snel heel regiogebonden. Buiten het gebied rond Tamil Nadu vond ik het nergens terug. Ik zei altijd: dit wil ik ook brengen. Nikolaj was snel mee. Onze typische viscurry is hierop geïnspireerd en werd meteen een voltreffer. En zo bleven we verder op dat idee broeden. Net door heel de coronatoestand vinden we nu de tijd rijp om vanuit Antwerpen deze authentieke Zuid-Indische keuken voor te stellen.”

Dabba King is in eerste instantie een take away-concept dat ze launchen vanuit de buitenkeuken van Fiskeskur. Maar Sen en Nikolaj hopen snel ook fysiek een plek te vinden om een eigen resto op te trekken. “Deze keuken – vooral terug te vinden bij de rijkere bevolking – is gekend voor de complexiteit in smaken op basis van kruiden zoals steranijs, rode pepers, venkelzaad, kaneel, komijn, fenegriek… aangevuld met kokos, gember, tomaten, knoflook en zongedroogde groenten. Chettinad zit vol aroma’s en smaken. Niet te pikant en niet te vettig. Met een grote voorliefde voor vegetarische gerechten, maar ook vlees en vis komen aan bod. En alles bereiden we net als in Zuid-India op een open vuur, de houtoven of vanop een kleipot op houtvuur. Ons vuur proef je in alles.” 

Bestelling via Deliveroo en Uber Eats:
bit.ly/DABBAKINGdeliveroo
bit.ly/DABBAKINGubereats
Afhaling bij Fiskeskur, Kattendijkdok-Oostkaai 20b, 2000 Antwerpen.  

Foto’s: www.buzz-agency.be / Sander Buijs