Vandaag is het zover. De horecalockdown is officieel verleden tijd. Geslepen messen, zorgvuldige mise-en-place, tot in de puntjes uitgewerkte menu’s en vooral blij horecapersoneel staan klaar om klanten opnieuw binnen te verwelkomen. Veel zaken startten tijdens het afgelopen coronajaar of lieten een nieuwe wind waaien door hun zaak. Van koffiebars tot sterrenzaken, beginnende restaurants en cocktailbars: iedereen is er klaar voor. De zon brengt hen vandaag alvast een bezoekje. U ook?

Zilte*** 
Akkoord, Zilte is al lang geen nieuwkomer meer in het culinaire landschap. Toch zal de kersverse driesterrenchef Viki Geunes eindelijk de zeilen hoog kunnen hijsen en voor het eerst pronken met zijn derde ster in zijn nieuw uitgewerkte menu. Na een korte, exclusieve terraspassage op het wijndomein Valke Vleug met zijn Hedonistic Memories is het thuiskomen voor de chef op ‘zijn’ negende verdieping van het MAS. Geunes is al langer klaar om die koers vol culinaire hoogtepunten opnieuw te bevaren. De stad houdt vol verwachtingen zijn adem in.
Hanzestedenplaats 5
2000 Antwerpen
Nieuwste driesterrenchef Viki Geunes: ‘Nu is het aan ons om derde ster waarheid te maken’ 

Restaurant Sterk
De twee jonge twintigers Dylan Sevenans en Christian Queritet openden in het midden van de coronacrisis Restaurant Sterk in Hoogstraten. Op die leeftijd zelf een restaurant uit de grond stampen, dat is op zich al bewonderenswaardig. Speel dat ook nog eens klaar in het midden van een pandemie, en je weet meteen dat er potentieel in de zaak zit. Na een korte openingsperiode hadden ze net een goede manier van werken gevonden, toen ze in oktober alweer de deuren moesten sluiten. Geduldig staan ze te trappelen om weer open te gaan. Hier boek je een plekje voor een klassieke Frans-Belgische keuken met een moderne, Aziatische twist overgoten door een vleugje jong ondernemerschap en enthousiasme.
Vrijheid 208/2
2320, Hoogstraten
Jonge twintigers openden Restaurant Sterk in volle lockdown: ‘We hebben ons hoofd nooit laten hangen’

Nebo
Het Antwerpse Nieuw Zuid is een buurt die aan het opkomen is en daar kunnen kwalitatieve nieuwe zaken vanzelfsprekend niet ontbreken. De 34-jarige chef Dimitri de Koninck neemt na jarenlang ervaring te hebben opgebouwd het heft in eigen handen en open er zijn nieuw restaurant Nebo. Of het zo hemels wordt als de naam doet vermoeden – nebo betekent ‘hemel’ in het Kroatisch – zullen we vanaf woensdag 9 juni eindelijk zelf kunnen ervaren. Authenticiteit is de drijfveer van Dimitri en hij streeft naar een perfecte balans tussen klassieke producten, moderne bereidingstechnieken en een feilloze afwerking. Dat alles in een hoogstaand à-la-carte menu.
Panamarenkoplein 5
2000 Antwerpen
Dimitri opent restaurant NEBO: ‘Een goed à-la-carterestaurant is wat Antwerpen nog mist’

Nives
Koffie- en lunchbar Nives in het Antwerpse harmoniepark opende vorige maand de deuren. Nausikäa Van Veerdegem en Lauranne De Vos startten noodgedwongen als take-awayconcept, maar kunnen vanaf vandaag ook eindelijk hun toekomstig vast cliënteel binnen verwelkomen. “Wij waren op slag verliefd op deze plek”, klinkt het over de locatie waarin ze gevestigd zijn. Dat kunnen we begrijpen. De 19de-eeuwste Feestzaal De Harmonie en de aanpalende oranjerie is prachtig gerestaureerd. Een blik op die locatie in combinatie met het verse en seizoensgebonden menu doet ons hart ook sneller kloppen. Een van de nieuwe zaken waar we graag onze voeten eens onder tafel gaan schuiven vanaf vandaag.
Harmoniepark
2018 Antwerpen
Horecazaak Nives in Harmoniepark: ‘Wij waren op slag verliefd’

Santo
Naast heel wat nieuwe zaken die voornamelijk eten serveren, opende ook Santo opende zijn deuren voor het eerst in mei. De focus hier? Cocktails! Deze cocktailbar en bijbehorend restaurant van DJ Netsky en horeca-ondernemer Ridvan Cap wordt zonder twijfel de nieuwe place to be. Net buiten het drukke Antwerpse zuid in een gezellige buurt sip je hier van je favoriete cocktails, met fine Italian food erbij. De grote opening van de zaak volgt nog later deze maand wanneer Netsky opnieuw in het land is. Voor ons in tussentijd alvast een negroni of twee!
Bresstraat 2
2018 Antwerpen
Netsky opent cocktailbar Santo in Antwerpen: ‘Vanaf dat het weer kan, ligt de focus op muziek en cocktails’

Tekst: Elise Coppens

Foto: www.ambiance.be