Ellen Verstrepen. auteur van Cubedon, heeft borstkanker een twintiger overwonnen. Om een terugval te voorkomen, was een preventieve borstoperatie noodzakelijk. Het was een turbulent proces van anderhalf jaar, waar Ellen met humor tegenin ging. In haar roman “Cuberdon,” die in de vorm van een logboek is geschreven, verwerkt ze haar ervaringen. Ze analyseert de reacties van haar omgeving en haar eigen focus op de verzorging van haar hond (“Munchausen by doggy”), het samenstellen van een geschikte home wear-garderobe en het experimenteren met een wandelstok. Kanker veroorzaakt emotionele ups en downs, maar de medische onderzoeken worden ook routine. Terwijl ze zichzelf steeds dieper verkent, ontdekt ze dat de behandeling haar diepste angst aanwakkert: niet meer weten wie je bent. Daarom is de roman ook een zoektocht geworden naar haar eigen identiteit, een literaire verbeelding van een buitengewoon moeilijke periode.

“Cuberdon” is de vierde roman van Ellen Verstrepen, maar het is de eerste waarin ze expliciet verwijst naar haar eigen leven. Ze heeft besloten om de opbrengst van de roman te schenken aan het UZ Leuven, om zo de begeleiding van mensen die een preventieve amputatie ondergaan te ondersteunen.

Een oprecht verhaal over een jonge vrouw die, tien jaar nadat ze voor het eerst borstkanker kreeg, besluit om preventief haar borsten te laten amputeren. Met een mix van liefde en humor beschrijft ze haar ervaringen en de mensen in haar omgeving.

 

Auteur: Ellen Verstrepen

ISBN: 9789052401706

Prijs: €22,99

Uitgever: VBK, Houtekiet