Met de lente in aantocht voelen we ons herleven, en daar hoort een lekkere soep bij. Waarom ga je niet eens in de keuken aan de slag om met nootmuskaat en waterkers te experimenteren? Beide kruiden geven de nodige kracht aan een soep mee en hebben een bloedzuiverend effect, ideaal dus om een gezonde lentekuur in te zetten.

Nootmuskaat
Speciale boom
De nootmuskaat groeit aan een boom die twintig jaar nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen (tot twintig meter hoog) maar dan veertig jaar vruchten kan dragen. De vruchten worden verzameld wanneer ze vanzelf op de grond vallen of met een speciale stok geplukt worden. De buitenste laag van de noot wordt gekraakt en de kern, die wij kennen als de muskaatnoot, wordt er uitgehaald.

Nootmuskaat in de volksgeneeskunde en de keuken
In het 16de eeuwse Engeland ging het verhaal rond dat een dame van aanzien dronken was geworden na het eten van een handjevol muskaatnoten. Ook gaf men toen gevangenen en zieken vaak nootmuskaat omdat men dacht dat dit kruid hielp bij neerslachtigheid.
Hindoedokters gebruikten nootmuskaat dan weer als een middeltje tegen een slecht adem, en Arabieren verwerkten de noot in liefdesdrankjes.
In de keuken kan je met nootmuskaat vele kanten uit. Dit kruid wordt gebruikt in onder meer sauzen, soepen, soufflé, ragout, punch, fruitsla en gebak. Nootmuskaat combineert ook goed met rauwe of gekookte spinazie.

Erwtensoep met nootmuskaat en salie
Ingrediënten
400 g erwten . 2 dl water . 4 aardappelen . 1 ui . 1 selder . 2 wortels . enkele salieblaadjes . snuifje nootmuskaat
Bereiding
Laat alle ingrediënten op de salie en nootmuskaat na gaarkoken en mix met de staafmixer. Kruid naar keuze met peper en zout. Zet het vuur af en voeg op het laatste de salieblaadjes en de nootmuskaat toe zonder nog te laten koken.
Bij deze soep past geroosterd brood. Je kan ook oud brood in korstjes snijden en in wat olijfolie met knoflook krokant bakken.

Waterkers
Nood aan helder water
Waterkers groeit overal in de wereld in helder stromend water. Het kruid heeft een heleboel goede eigenschappen voor het lichaam en kan bovendien voedsel langer goed houden. Zo wordt in Engeland al van oudsher wat verse waterkersblaadjes aan belegde broodjes toegevoegd.

Waterkers in de volksgeneeskunde en de keuken
Waterkers, en ook tuinkers, werkt bloedzuiverend. Het is intussen ook bewezen dat het sap sproetjes kan doen verdwijnen. De grote concentratie aan vitamine C maakt van waterkers een bron van gezondheid. De stengels werken dan weer urineafdrijvend.
Waterkers is een verrijking voor elk slaatje. Spring er wel spaarzaam mee om, want de smaak is best pittig. De stengeltjes van het kruid passen goed bij gevogelte en steak. Zowel soep, groenten, omelet als vis en vlees krijgen met wat waterkers een extra accent mee. Waterkers bewaart wel niet lang en wordt best zo vers mogelijk genuttigd.

Waterkerssoep
Ingrediënten
4 aardappelen . 150 g waterkers . 2 l kippen- of groentebouillon . takje peterselie . halve rode, groene en gele paprika . 2 lepeltjes mosterd . bosje lente-uitjes . klontje boter
Bereiding
Kook de ingrediënten van de soep een tiental minuten gaar zonder waterkers. Pureer samen met de waterkers en breng naar keuze om smaak met peper en zout. Houd nog een beetje waterkers opzij, hak fijn en versier er de soep in het bord mee.

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be