De prent deed ons spontaan denken aan “Dood van een sandwichman”  én “The Program”, films over de donkere praktijken en de rotte appels binnen het wielrennen. Tevens films die “hinderen”, alsof er een “omerta” bestaat om al de smeerlapperij van het “milieu” toch maar niet aan te kaarten binnen de 7e Kunst. Hoed af dus voor regisseur Kenneth MERCKEN (kent het milieu als ex-renner) en producer Koen MORTIER (“ENGEL”) die de moed opbrengen het deksel van de vuilbak te doen en in “COUREUR” een boek open doen over jonge renners die als slachtvee kennis maken met bloeddoping, epo, maffiose sportdirecteurs e.a. malafide praktijken. Met zijn fysieke regie toont Mercken het allemaal door de ogen en vooral “het lijf” van een semi-prof(prachtvertolking
van debutant Niels Willaerts). Ongeschikt voor dit werk volgen we zijn op- en neergang waarbij de vaderfiguur(Koen “top”
De Graeve) zeker niet vrijuit gaat, integendeel. Ik hoop dat “COUREUR” een enorm succes tegemoet gaat en tevens inslaat bij de “sportpers” zodat die niet langer kunnen liegen over de “hedendaagse cleane renners” !
DE CLERCQ LUC.
REGIE: Kenneth Mercken
CAST: Niels Willaerts, Koen De Graeve, Karlijn Sileghem, Fortunato Cerlino
SCENARIO: Kenneth Mercken en Monica Stan
MUZIEK: Jan Swerts
DUUR: 96 minuten
DISTRIBUTEUR: NV Paradiso Filmed Entertainment