Couchsurfing geeft een unieke inkijk in de verborgen Iraanse samenleving. Officieel is het verboden. Toch trekt Stephan Orth gedurende twee maanden als couchsurfer 9000 kilometer dwars door Iran, slaapt op tientallen Perzische tapijtjes en beleeft bizarre avonturen. Ondertussen leert hij een land kennen dat heel anders blijkt dan het clichébeeld van een schurkenstaat. Want de Iraniërs zijn niet alleen ongelofelijk gastvrij, maar ook heel goed in staat hun moellahs te misleiden. Dit meeslepende boek over kleine vrijheden en grote verlangens van de Iraniërs stond ruim een jaar lang in de Duitse bestseller top 5.
Een bikinifeest in de pilgrimstad Mashhad, een overnachting naast de kerncentrale van Bushehr, een geheime SM-bijeenkomst in Teheran: in Iran beleeft Stephan Orth avonturen die geen enkele reisorganisatie ooit op zijn programma zal zetten. Als couchsurfer verruilt hij hotelkamers voor privéhuizen en leert het land zo van een heel persoonlijke kant kennen. Want achter gesloten deuren gaan de sluiers af en verdwijnt ook de angst voor de zedenmeesters. Hij ervaart tijdens zijn reis dat het dagelijks leven vele malen interessanter en fascinerender is dat alle bezienswaardigheden van het land. Of het nu een slemppartij is met een Perzische prins, of een huiskamerdate met een voltallige familie, in een stinkende smokkelaarsbus of in een klein autootje: elke nieuwe ontmoeting is als een nieuw stukje waarmee de puzzel van het land op zijn plaats valt. Een land dat in het echt heel anders is dan de clichés doen vermoeden. Tot slot worden er nog twee geheimen onthuld: hoe de bewoners in een apotheek wodka kopen en waarom ze zo onverklaarbaar dol zijn op de jaren tachtig popgroep Modern Talking.

De sociale revolutie van jongeren vindt volgens Orth nu achter gesloten deuren plaats. En in de digitale wereld. Flirten op Viber, de sluier afdoen op Facebook, schandaalvideo’s op YouTube. Het internet veroorlooft meer vrijheden dan de werkelijkheid. Het is voorlopig nog een vlucht uit de openbaarheid, maar ooit zal het opzoeken van onlinegrenzen zo goed bevallen dat ze de off line-gevangenschap niet meer zullen accepteren.
Stephan Orth (1979) werkt als redacteur voor de reisbijlage van Spiegel Online. Voor zijn reportages werd hij meerdere malen bekroond met de Columbusprijs. Sinds 2003 trekt hij al couchsurfend de wereld rond. Ook had hij mensen uit de hele wereld te gast op zijn eigen bank. Stephan Orth is auteur van twee bestsellers. Zijn boek Couchsurfing in Iran stond meer dan een jaar lang in de Duitse bestsellerlijst.
Softcover; 272 pagina’s.

Auteur: Stephan Orth
Titel: Couchsurfing in Iran
Uitgeverij: Just Publishers
ISBN: 978 90 8975 821 7
Thema: reizen; politiek
Prijs: € 16,95