Dit onbekende champagnegebied is hard op weg om de hotspot van de champagne te worden.

Wat vroeger het lelijke eendje van de champagne bleek te zijn kreeg een facelift dat zich ontplooide tot eyecatcher van de champagneregio’s.

Destijds werden de druiven meestal verkocht aan grotere champagnehuizen in en rondom Reims. Lagere opbrengsten en goedkopere grond maakten de regio impopulair.

Dit wijngebied heeft voor lange tijd aan de poorten van de ‘officiële’ champagne gestaan. Tot 1927 werd de streek dan ook de ‘champagne deuxième zone’ ofwel tweederangs champagne genoemd. Hun druiven werden gebruikt door de grote huizen als aanvulling. Het werden blends wanneer de ‘klassieke’ champagnedruiven ontbraken, of wanneer ze erg duur waren. De wijnboeren van de Aube werden uiteindelijk moe van dit tweederangs wijnetiket en verkregen vanaf de jaren dertig dat de Aube officieel werd verbonden aan de wijnbouw Champagne.

Begin 1900 hebben de grote producenten in de regio Reims zelfs geprobeerd om de Aube zijn officiële classificatie van champagnestreek te ontnemen wat leidde tot enorme stakingen van de champagneboeren in de Côte des Bar. Gelukkig behield dit zuidelijkste deel van de Champagne haar Appellation d’Origine Controlée.

Geografisch situeert de streek Côte des Bar zich in het noordoosten van Frankrijk. Het als ‘région naturelle’ aangewezen gebied ligt in het departement Aube, in de regio Grand Est. Deze Côte des Bar is opgedeeld in twee districten vernoemd naar de gelijknamige gemeenten: Bar- Sur-Aube (ten oosten van de stad Troyes) en Bar-Sur-Seine (ten zuidoosten van Troyes). Bar-Sur-Aube zelf, Colombey-Les-Deux-Eglises (woonplaats met nagedachtenis aan generaal Charles De Gaule), Voigny, Colombé-la-Fosse-Arrientières en Champignol-lez-Mondeville zijn zeker  te bezoeken gemeentes. Bar-Sur-Seine zelf, Essoyes (woonplaats schilder Renoir), Mussy-sur-Seine, Noë-les-Mallets en Les Riceys (stille rode wijn op basis van pinot noir) zijn langs de Bar-Sur-Seine zijde de moeite om deze prachtige  wijnstreek met haar cadoles (stenen wijnhutjes) te verkennen.

 

Momenteel heerst er grote vreugde bij de champagne wijnliefhebbers, want de Côte des bar (23% van de 34.000 hectare van de AOC vandaag) herbergt nu enkele juwelen van flessen. De wijnboeren zijn de pioniers van de biodynamica in de Champagne. Zoals Maison Fleury (een ster in de Groene Gids), die de essentie belichaamt van wat de wijngaard en het vinificatieproces kan bieden op ecologisch vlak. Aan de echte champagne liefhebbers raad ik graag 7 champagnehuizen of champagneboertjes aan in deze te exploreren wijnstreek: Albert Beerens (Arrentiéres), Michel Falmet (Rouvres-les-Vignes), Nicolo et Paradis (Arsonval), Christian Peligri (Colombey-les-deux-Eglises), Champagne Drappier-100% ecologisch (Urville), Champagne Philippe fourrier (Baro- ville), Champagne D.Massin (Ville-sur-Arce). De meeste champagne is gemaakt van de volgende druivensoorten: pinot noir (80%), pinot meunier en chardonnay. Daarnaast zijn er in mindere mate ook gebruikte of soms vergeten* druivensoorten waarvan champagne wordt gemaakt zoals de cépages pinot blanc, pinot gris, albanne*, petit meslier*… Zeer uniek is dat in de Côte des Bar er ook enkele wijnboeren zijn die champagne maken van enkel de pinot blanc druif.

De combinatie met goedkopere grond resulteerde dat een aantal champagneboeren in de 21ste eeuw wel een risico durfden te nemen. Ze ontdeden zich van het ‘traditionele’ en in hun ogen oude klassieke manier van champagne maken en experimenteerden met het champagneproces met meer oog voor de impact van het type grond (Côte des Bar = hoofdzakelijk mergelgrond), het milieu en de ongediertebestrijding. En deze switch werpt zijn vruchten af ! In 20 jaar tijd zijn er ruim 20% wijnboeren bijgekomen en is champagne uit de Côte des Bar populairder dan ooit !

Bijkomend voordeel is dat deze champagne minder prijzig is dan die uit de Marne Vallei (de vallei bij Reims en Epernay). De vraag stelt zich hoelang dit nog blijft duren want door de hoge populariteit begint ook de prijs van de grond te stijgen. Momenteel is één hectare wijngaard een miljoen Euro waard, behoorlijk duur dus al.

Allen op champagneverkenning naar de Côte des Bar.

Enkele weetjes:

Bodem van de Côte des Blancs = krijtgrond

Bodem van Montagne de Reims = krijtgrond

Bodem van Vallée de la Marne = mergel, klei/zandgrond

Bodem van Côte des Bar = hoofdzakelijk mergelgrond)

Druivensoorten

L’Arbanne: de naam staat letterlijk in de wettekst. Witte druivensoort ook wel bekend onder de namen  fromenteau en Albana…

Le Petit Meslier: de naam staat letterlijk in de wettekst. Witte druivensoort die andere plaatselijke namen kent zoals queue rouge, hennquin, maillé…

Pinot blanc, le pinot gris, le pinot rosé (uit de pinot dynastie), le pinot de juillet (behoort tot de pinotvariëteiten), pinot meunier (goed voor 35% aanplant in de Champagne), le pinot noir (de Godfather van de pinot familie), chardonnay…

Voor de toerist

Hôtels/Restaurants:

-L’Hostellerie de la Montagne – www.hostellerielamontagne.com – tel.: 03 25015169

-L’Auberge du Lac – www.auberge-du-lac.fr – tel.: 03 25412716

-Le Garde Champêtre (restaurant) – www.legardechampetre.fr – tel.: 03 52960006

Museum

– L’abbaye de Clairvaux – www.abbayedeclairvaux.com

Georges De Smaele, wijncriticus.