De risico-inschatting van de Covid-19-epidemie wordt uitgedrukt in vier kleurcodes. Voor elke kleurcode werd een scenario uitgewerkt om sport op een veilige en verantwoorde manier te organiseren. Vanaf woensdag 14 oktober geldt code oranje in de sportsector. We zetten de belangrijkste richtlijnen op een rij.

Sporten in georganiseerd verband onder code oranje is toegelaten:
outdoor met contact ongeacht de leeftijd
indoor -12 met contact
indoor +12 zonder contact, ook in de zwembaden
in een bubbel van maximum 50 personen
als er altijd een meerderjarige verantwoordelijke aanwezig is
als je je handen voor en na wast en het gemeenschappelijke sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaakt
als alle leden vanaf 12 jaar een mondmasker dragen tot aan het veld en dat ook onmiddellijk weer opzetten als ze het veld verlaten
als je de veiligheidsprotocollen volgt
Publiek blijft toegelaten voor wedstrijden en evenementen: maximaal 200 toeschouwers indoor en 400 outdoor, altijd met afstand en mondmaskers.
De sportkantines volgen de richtlijnen voor de horeca.

Van code geel naar code oranje: Wat verandert er nu?
• indoor sporten voor +12 is enkel nog contactloos
• kleedkamers en douches sluiten behalve die in de zwembaden
• publiek is niet toegelaten tijdens de trainingen
• voor clubs die sportkampen organiseren geldt dat de kampgroepen verkleind worden van 50 naar 20 deelnemers. Hierbij worden de protocollen van het jeugdwerk gevolgd.
Densiteitsregels code oranje
De densiteitsregels onder code oranje zijn dezelfde als onder code geel. Lees meer over de densiteitsregels op onze website.

Sporten in meerdere bubbels
Sporten in verschillende bubbels kan als de bubbels niet met elkaar in contact kunnen komen. Dit moet gegarandeerd worden. Indien de infrastructuur dit toelaat, kan je dus met meer dan 50 personen, verdeeld over meerdere bubbels, sporten. Sport je club in infrastructuur van Sporting A? Neem dan contact op met de lokale beheerder om te zien wat mogelijk is.
Heb je nog vragen over code oranje?
Sport je club in infrastructuur van Sporting A? Dan neem je contact op met de lokale beheerder om te zien wat mogelijk is. De situatie is immers in elke infrastructuur verschillend.
Sport je club niet in infrastructuur van de stad en heb je twijfels? Volg de leidraad van Sport Vlaanderen of neem een kijkje op de website van je federatie. Vaak hebben zij een extra hulpmiddel om de capaciteit te bepalen. 

Lees ook de algemene adviezen van Sport Vlaanderen. Neem zeker de tijd om het protocol voor ouders door te nemen.
Heb je nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden? Stuur dan een mailtje naar sportclubadvies@antwerpen.be.
Veel gestelde vragen over de algemene coronamaatregelen vind je op de website van de stad Antwerpen.
Zorgen jullie ervoor dat ook jullie leden op de hoogte zijn van alle regels? Tips om iedereen mee te krijgen, lees je op onze website.