Sinds 1 september zijn de coronamaatregelen versoepeld, waardoor er meer mogelijkheden zijn ontstaan voor sportverenigingen. Dat is goed nieuws want voor veel clubs is september de maand voor de heropstart en ledenwerving. We zijn blij dat veel sportclubs activiteiten (al dan niet in aangepaste vorm) hebben hervat. Daarom zetten wij de belangrijkste maatregelen nogmaals op een rijtje.
Voor sporten in georganiseerd verband
Sporten in georganiseerd verband is toegelaten:
• met contact
• in een bubbel van maximum 50 personen,
• als er steeds een meerderjarige verantwoordelijke aanwezig is,
• als je je handen voor en na wast en het gemeenschappelijk sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaakt,
• als je de veiligheidsprotocollen volgt

Sporten volgens densiteitsregels
Om niet noodzakelijk contact tussen sportgroepen te beperken, moet je de overbevolking van een sportinfrastructuur steeds vermijden. Hiervoor werden densiteitsregels vastgelegd. Deze regels bepalen dat de totaal beschikbare sportinfrastructuur, minstens 30m²per deelnemer moet waarborgen. Dit is de standaardregel voor bezetting van sportinfrastructuur in code geel. Voor sportactiviteiten waarbij er in normale omstandigheden geen kans is op onderlinge interactie en lichamelijk contact is een afwijking toegestaan waarbij de beschikbare sportinfrastructuur slechts 10m²per persoon moet waarborgen. Om van deze uitzondering te kunnen genieten moet een sportactiviteit aan de volgende voorwaarden voldoen.
• Het gaat om een activiteit binnen een afgebakende zone voor één persoon. Eventueel gezamenlijk materiaal of toestellen worden tussen opeenvolgende gebruikers gereinigd of ontsmet. Voorbeelden zijn een fitnesscentrum met fitnesstoestellen, toestelturnen, bepaalde individuele dansvormen, yoga, …
• Het gaat om zwemmen in zwembaden of baantjes zwemmen.
• Het gaat om sporten waarbij het contact tijdens de sportactiviteit beperkt is tot één vaste partner die niet wijzigt tijdens de sportactiviteit en waarbij de afstandsregels met andere sporters dan de vaste partner te allen tijde worden gewaarborgd. Voorbeelden zijn koppeldans, gevechtssporten, …
Deze densiteitsregels zijn niet van toepassing op sportactiviteiten voor jongeren tot en met 12 jaar, daar geldt een maximum van 50.

Sporten in meerdere bubbels
Sporten in verschillende bubbels kan als de bubbels niet met elkaar in contact kunnen komen. Dit moet gegarandeerd worden. Indien de infrastructuur dit toelaat kan je dus met meer dan 50 personen, weliswaar verdeelt over meerder bubbels sporten.
Behalve het contact binnen de sportgroep is er onder bepaalde voorwaarden ook contact mogelijk
tussen sportgroepen. Dit contact is echter enkel toegelaten in de context van sportwedstrijden. Zonder contact tussen sportgroepen zouden wedstrijden in vele sporten immers niet mogelijk zijn. Buiten deze context van sportwedstrijden moet het contact tussen sportgroepen echter maximaal vermeden worden.
Hoewel een sportbegeleider meegerekend wordt in de bubbel van 50 personen, kan het zijn dat hij/zij meerdere groepen na elkaar begeleidt. De sportbegeleider dient dus zo veel mogelijk de afstandsregels te respecteren. In een sportcontext kunnen zich echter situaties voordoen waarbij de veiligheid van de sporter in het gedrang dreigt te komen en een interventie van een trainer noodzakelijk is. In dergelijke situaties kan de veiligheidsafstand niet gerespecteerd worden. Trainers die in dergelijke situaties kunnen terechtkomen moeten preventief een mondmasker dragen.
Sport je club in infrastructuur van Sporting A dan neem je contact op met de lokale beheerder om te zien wat mogelijk is. Aangezien de situatie in elke infrastructuur verschillend is, bijvoorbeeld aantal kleedkamers, grootte van de sporthal, enz… moeten de algemene richtlijnen vertaald worden naar de praktijk. Dit is maatwerk dat door de lokale beheerders gefaciliteerd wordt. Hiervoor is al een eerdere communicatie verstuurd vanuit de infrastructuurbeheerders.
Sport je club niet in infrastructuur van de stad en heb je twijfels dan kan je de leidraad volgen van Sport Vlaanderen. Neem ook is een kijkje op de website van de federatie. Vaak hebben ze een extra hulpmiddel om de capaciteit te bepalen. 
Lees ook de algemene adviezen van Sport Vlaanderen. Neem zeker de tijd om het protocol voor ouders door te nemen.

Kleurcodes in de sport
De risico-inschatting van de Covid-19 epidemie wordt uitgedrukt in vier kleurcodes. Op basis van deze kleurcodes worden 4 scenario’s uitgewerkt om de organisatie van sport op een veilige en verantwoorde manier te kunnen laten plaatsvinden. Vlaanderen bevindt zich nu in code geel. 
Cafetaria’s sportinfrastructuur en stedelijke sportconcessies
In alle cafés en horecazaken en dus ook alle cafetaria’s van de stedelijke sportinfrastructuur en stedelijke sportconcessies, moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijde gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden. In restaurants en cafés en cafetaria’s wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.

Heb je nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden? Stuur dan een mailtje naar sportclubadvies@antwerpen.be.