Op vrijdag 18 oktober 2019 opende in het MAS de nieuwe expo ‘Cool Japan’. Die neemt de bezoeker mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. Unieke historische stukken tonen hoe Japanse iconen zoals Hello Kitty en Sailor Moon vanuit een lange traditie komen en hoe oude en nieuwe Japanse kunst de wereld blijven inspireren.

Naruto, Sailor Moon en Hello Kitty: het zijn allemaal wereldberoemde iconen uit de Japanse beeldcultuur met een rijke voorgeschiedenis. Zo is de stijl van de hedendaagse Japanse tekenaars of ‘mangaka’ onder andere beïnvloed door de historische prentkunst en de technieken van oude meesters. Met unieke historische stukken uit eigen collectie en bruiklenen toont het MAS deze lange traditie. Een topstuk uit de Japanse collectie van het MAS is de prentenreeks ‘Negen Overdenkingen over de Onreinheid van het Lichaam’ die dichter Max Elskamp in de 19e eeuw verzamelde. Voor de expo ‘Cool Japan’ worden de originele schilderingen na lange tijd opnieuw tentoongesteld.

In ‘Cool Japan’ kunnen bezoekers ook oude en hedendaagse Japanse kunst bewonderen, ontdekken hoe modeontwerpers zich door Japan lieten inspireren of de knappe

MAS; museum; expo; Cool Japan

tattoeages van de oude strijders bekijken. Er gaat ook aandacht naar de kleurrijke ‘Kawaii’ of cute fashion uit Tokyo. Zo zijn de opvallende Hello-kitty schoenen van Lady Gaga hierdoor geïnspireerd. In de expo is het ook meer dan kijken alleen: wie wil kan een babbeltje slaan met robot Pepper, urenlang mangastrips lezen in onze bibliotheek of luidkeels meezingen in de karaoke.
In het kader van de expo zijn er ook heel wat randactiviteiten gepland: een griezelavond voor kinderen, Walk and Talks, rondleidingen, een vertelworkshop, een robotatelier, een saké-proeverij, een atelier animatiefilm en nog veel meer.

‘Cool Japan’ is een expo naar een tentoonstelling van het Nationaal Museum van Wereldculturen, Nederland en door het MAS herwerkt voor Antwerpen.
Praktisch

Cool Japan
Van 18 oktober 2019 tot 19 april 2020
MAS
Hanzestedenplaats 1
2000 Antwerpen
Tickets:
10/8 euro
Bij de expo ‘Cool Japan’ hoort een uitgebreid randprogramma voor kinderen, jongeren en volwassenen met rondleidingen, walk and talks, kinderateliers, een griezelavond, workshops rond ‘kawaii’, saké en Cosplay, en nog veel meer. Het volledig programma en tickets zijn terug te vinden op www.mas.be/cooljapan.

Foto’s: www.mas.be