C0N10UR loopt van 9 september tot 5 november in Mechelen
Sinds 2003 bekleedt de Contour Biennale voor Bewegend Beeld een bijzondere plaats in zowel het Belgische kunstenveld als ver buiten de landsgrenzen. Contour wordt sinds 2017 geproduceerd en gepresenteerd door kunstencentrum nona. De 10de feesteditie – die de naam C0N10UR kreeg -, loopt van 9 september tot 5 november 2023 en wordt gecureerd door Auguste Orts, het Brussels productie- en distributieplatform geleid door kunstenaars Herman Asselberghs, Sven Augustijnen, Manon de Boer, Anouk De Clercq en Fairuz Ghammam.
Het is de eerste keer dat kunstenaars (Auguste Orts) de biënnale cureren. Zij tonen geen eigen werk, maar vertrekken resoluut vanuit een overkoepelende benadering: vanuit de geselecteerde kunstenaars en hun werk. Verscheidenheid en dialoog zijn cruciale onderdelen van dit tentoonstellingsproject: een gezelschap van kunstenaars en kunstwerken waarin verschillende generaties kunnen samenkomen en diverse vormen en formaten van het bewegend beeld deel kunnen uitmaken van het gesprek.
“In de selectie die we maken zit geen uitgesproken thema, maar we merken wel dat we interesse hebben in werk dat een connectie aangaat met de wereld, met de tijd waarin we leven. We werken graag met kunstenaars die die sensibiliteit vertonen. Een rode draad schuilt wellicht in onze onderliggende vraag aan hun adres. Geen vraag naar wat wij als curatoren nodig hebben om een thema te stofferen maar wel naar waar zij mee bezig zijn en naar wat zij nodig hebben. En dan is het aan ons om een puzzel te maken. We hebben een evenwicht vooropgesteld, van generaties, gender en perspectief, maar het gaat vooral ook over affiniteiten. Per definitie een subjectieve keuze dus.”
— Anouk De Clercq & Herman Asselberghs
De opvallendste spelregel van deze editie is het besluit om te werken met kunstenaars die verblijven in België. Met deze jubileumeditie wil Contour de rijke lokale scene vieren. Dan gaat het niet enkel over kunstenaars, maar ook over productieplatformen en presentatieplekken. Met uitnodigingen voor nieuwe film- en videowerken die ook na de biënnale een verder leven kunnen leiden, willen zij het bestaande veld duurzaam ondersteunen en verrijken.
De kerngedachte van C0N10UR is zorg. Deze editie wil zo goed als mogelijk zorgen voor kunstenaars en wenst hun werken in optimale omstandigheden te tonen. Daarom hebben de curatoren gekozen voor Museum Hof van Busleyden, waar kwalitatief werk ook kwalitatief getoond kan worden. Hetzelfde geldt voor kunstencentrum nona, waar een film in uitstekende projectie en met goede klank vertoond wordt. In de prima uitgeruste stadscinema Lumière worden verschillende films gedraaid in de hoop dat zowel de Contourbezoeker als de reguliere bioscoopganger dezelfde zaal zullen delen. In De Garage focust een groepstentoonstelling op geluidswerken.
“Hoe filmmakers met zorg films maken en zich situeren in een netwerk, ik denk dat we daar gevoelig voor zijn. Voor dialoog ook. Zorg nastreven slaat vooral ook op een werkrelatie aangaan met de kunstenaar, om een langlopend en hopelijk diepgaand gesprek te kunnen aanknopen. Wat in ons achterhoofd ook meespeelt, is om iets achter te laten. Zo laten we één film maken door verschillende filmmakers, en die zal geproduceerd worden door nona. En dat is meteen de eerste filmproductie van dit kunstencentrum. We hopen dat er vele zullen volgen…”
— Anouk De Clercq & Herman Asselberghs
“Zes filmmakers (Eitan Efrat, Eva Giolo, Katja Mater, Maaike Neuville, Rebecca Jane Arthur, Sirah Foighel Brutmann) werden uitgenodigd om in dialoog met elkaar een filmische ruimte te delen. Het eerste gesprek vertrok vanuit hun affiniteit met het werk van Chantal Akerman. Deze uitwisseling resulteert in uiterst persoonlijke vertellingen die thematisch tegen elkaar aanschuren, zoals de dynamiek tussen moeder en dochter, het contrast tussen thuis en elders, en het belang om je ergens thuis te kunnen voelen.”
– Fairuz Ghammam
Zopas werd ook de ouverture tot C0N10UR succesvol afgerond. In CINEMATEK (Brussel) stelde Auguste Orts een Carte Blanche-programma samen, waarbij koppelingen tussen films van deelnemende kunstenaars en titels uit het Koninklijk Belgisch filmarchief te zien waren.
Lijst kunstenaars (niet exhaustief, extra namen zullen later toegevoegd worden)
- Aay Liparoto
- Alex Reynolds
- Annik Leroy
- Camille Picquot
- Chloë Delanghe
- Chloé Malcotti
- Christina Stuhlberger
- Eitan Efrat
- Elie Maissin
- Eva Claus
- Eva Giolo
- Jan Rzewski
- Julie Morel
- Katja Mater
- Léonard Pongo
- Maaike Neuville
- Melissa Gordon
- Mieriën Coppens
- Mohanad Yaqubi
- Omar Chowdhury
- Rebecca Jane Arthur
- Rosine Mbakam
- Sirah Foighel Brutmann
- Stephane Ginsburgh
- Subversive Film
Praktische info
C0N10UR
We are rooted but we flow
09.09.23 – 05.11.23
Mechelen
Curator: Auguste Orts
Locaties
- kunstencentrum nona
Begijnenstraat 27
2800 Mechelen
woensdag – zondag // 11:00 – 18:00 - Museum Hof van Busleyden
Sint-Janstraat 2a
2800 Mechelen
woensdag – zondag // 11:00 – 18:00 - De Garage
Onder-Den-Toren 12
2800 Mechelen
woensdag – zondag // 11:00 – 18:00 - Cinema Lumière Mechelen
Frederik de Merodestraat 28
2800 Mechelen
woensdag – zondag // 14:00
Locaties buiten Mechelen
- argos centre for audiovisual arts (Brussel / 7.09.2023 – 23.12.2023)
- Kunsthal Extra City (Antwerpen / 8.09.2023 – 26.11.2023)
Foto: Club Paradis; Sirah Faighel Brutmann Courtesy and Copyright of the artist