Met steun van de Bill & Melinda Gates Foundation voert de Universiteit Antwerpen een grote klinische studie naar nieuwe poliovaccins uit. “De administratie voor een dergelijke studie is erg complex”, zegt prof. Pierre Van Damme. “We hebben nog enkele dagen nodig om die helemaal rond te krijgen.”
De voorbije weken verrees er op het parkeerterrein tussen het UZA en Zorghotel Drie Eiken in Edegem een containerdorp, bestaande uit 66 units. Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties  (UAntwerpen) zal er nieuwe orale vaccins tegen polio testen. Twee groepen van vijftien vrijwilligers zullen maximaal 28 dagen in quarantaine geplaatst worden om de vaccins uit te testen. “Het huidige vaccin heeft kinderverlamming in vele landen een halt kunnen toeroepen, maar kan in uitzonderlijke gevallen tot de ziekte zelf leiden en volstaat dus niet om polio uit te roeien”, legt prof. Pierre Van Damme uit. “De kandidaat-vaccins, waarvan verwacht wordt dat ze geen zware bijwerkingen hebben, moet in verschillende fases getest worden, en hier in Antwerpen voeren wij de eerste fase uit.”
“Het gaat om levende, afgezwakte vaccins. Dat brengt geen risico voor de vrijwilligers met zich mee, want zij kregen vroeger het zogeheten geïnactiveerd vaccin en zijn dus immuun voor de ziekte. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie wil absoluut vermijden dat de vaccins, bijvoorbeeld via de stoelgang, in het milieu terecht komen. Daarom moeten de vrijwilligers tijdelijk in een gesloten unit verblijven.”
Voldoende kandidaten
De voorbije weken meldden zich voldoende kandidaat-deelnemers aan. Het gaat in hoofdzaak om Nederlanders, want de proefpersonen moeten als kind het geïnactiveerde vaccin gekregen hebben. Belgen komen daarom niet in aanmerking. Maandag 8 mei was de oorspronkelijke startdatum. “Maar een dergelijke studie brengt een enorme administratie met zich mee”, vertelt Van Damme. “En terecht ook. Alles moet tot in de kleinste details geregeld zijn. We hebben nog enkele dagen nodig om die helemaal rond te krijgen. De echte start laat dus nog even op zich wachten, maar dat heeft uiteraard geen enkele invloed op de wetenschappelijke studie.”