In deze coronatijden is er meer dan ooit terecht aandacht voor hygiëne. Uit een grootscheeps onderzoek uitgevoerd door United Minds in samenwerking met CINT in vier Europese landen blijkt dat de consument duidelijk papieren handdoeken boven luchtdrogers verkiest in de toiletten van horeca en openbare ruimtes. Volgens het onderzoek verwijderen papieren handdoeken meer bacteriën dan de luchtdrogers.

COVID-19 resulteert in een andere mindset als het gaat om handhygiëne, blijkt uit onderzoek van Tork, een merk van Essity. Het onderzoek is uitgevoerd door United Minds in samenwerking met CINT met behulp van webpanels. De gegevens zijn tussen 8 en 13 april 2020 verzameld in vier Europese landen: Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden met in totaal 4035 respondenten.

Volgens de studie, waarin de impact van COVID-19 op de houding van mensen ten opzichte van openbare hygiëne werd onderzocht, is 80 procent van mening dat het voor de openbare veiligheid van cruciaal belang is om een hoge hygiënestandaard in openbare sanitaire ruimten te handhaven.
Voorkeur voor papieren handdoeken
Deze toegenomen bezorgdheid heeft ertoe geleid dat 75 procent van de ondervraagden alternatieven wil zien voor luchtdrogers. Uit het onderzoek blijkt dat dat 37 procent van de mensen nu een sterkere voorkeur heeft voor een papieren handdoek dan vóór de pandemie. De helft van de respondenten geeft ook aan dat ze minder vaak naar plaatsen gaan waar geen papieren handdoeken worden aangeboden. De meest voorkomende redenen voor deze verandering in voorkeur: papieren handdoeken zijn hygiënischer (80 procent), handen drogen sneller (42 procent) en minder bacteriën worden in de lucht verspreid. (39 procent).
“De COVID-19-pandemie toont aan dat bedrijven genoodzaakt zijn hun hygiënestandaard aan te passen. Waar sommige bedrijven eerder bewust hebben gekozen voor luchtdrogers, is dat nu niet langer aanvaardbaar. Het aantal verzoeken van facilitaire managers die willen overstappen van luchtdrogers naar papieren handdoeken neemt dan ook flink toe”, zegt Alberto Cajiga, VP Marketing, Essity Professional Hygiene.

Papieren handdoeken verwijderen meer bacteriën
Voor plaatsen waar hygiëne van groot belang is, zoals voedselverwerkende bedrijven en ziekenhuizen, zijn papieren handdoeken al lange tijd de enige toegestane oplossing voor het drogen van de handen. Dat is niet voor niets. In tegenstelling tot papieren handdoeken produceren luchtdrogers meer druppels in de lucht, waardoor het risico op verspreiding van bacteriën via de lucht toeneemt. De wrijving van het drogen van handen met papieren handdoeken helpt ook om meer bacteriën te verwijderen dan andere oplossingen om handen te drogen.
Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be