Na het enorme succes met het “Requiem” van Brahms, waarmee het koor van de Europese Unie in 2018 haar 60ste verjaardag vierde, keert het koor nu terug naar de basis van de Europese vocale muziek met

“Membra Jesu nostra” van Dieterich Buxtehude, een meesterwerk uit de Duitse barokmuziek. 

Deze reeks van zeven cantates (elk onder het genre van concert aria cantate) is de enige “liederencyclus” van Buxtehude: zeven wonden van Christus aan het Kruis, net zoals de Zeven Woorden van Christus aan het Kruis van Haydn, Gounod, Franck en ook Dubois. De verering van de wonden van de lijdende Christus  is zeer oud. Oorspronkelijk telde ze 5 wonden en groeide nadien uit tot 7 om op deze manier het symbolische getal  van de volmaaktheid te bekomen.
Buxtehude nodigt uit tot meditatie in 7 momenten. In een grote opwaartse beweging stijgt deze meditatie op vanuit de aarde naar de hemel, tot aan het verheven gelaat van de lijdende Mens en met een bijzonder nadruk op het hart van de Verlosser.
De 7 cantates roepen dus opeenvolgend de voeten, de knieën, de handen, de zijde, de borst, het hart en het gelaat op.
Tijdens het eerste deel van het concert krijg je koorstukken over de passietijd te horen van  Mozart, Mendelssohn en ook van Brahms . 

Les Choeurs de l’Union européenne
Koor van de Europese Unie
Ensemble Orchestral de Bruxelles
Jacques Vanherenthals, dir.
Elise Gäbele, sop.
Clotilde Cellier, sop.
Marie-Laure Coenjaerts, alt.
Laurens-Alexander Wyns, ten.
Samuel Namotte, bar.

18 EUR (normaal en – 18 ans)
28 EUR (10 eerste rijen)

Zaterdag  30 maart – 20h00
Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk
Tickets : 070 660 650

Foto: www.eusing.eu