Hendrik de Man is een interessante, maar ook dramatische figuur. Voor velen blijft de naam van de Man verbonden met het ‘Plan De Man’ dat hij in de jaren dertig van de voorgaande eeuw uitschreef als antwoord op de economische crisis en het opkomende fascisme. Hoewel de bezetter hem wantrouwde en tegenwerkte, werd Hendrik de Man na de oorlog veroordeeld voor collaboratie. Hij stierf in 1953 tijdens het politiek asiel dat hij in Zwitserland gevonden had. Hoewel socialisme en religie vaak tegenover elkaar worden geplaatst, is dit geen evidentie. Mensen als Hendrik de Man hebben geprobeerd om de dwarsverbindingen tussen beiden aan het licht te brengen. In de ogen van de Man konden morele waarden – met name de voltooiing van de democratie – een brug maken tussen socialisme en religie. In deze studiedag onderzoeken we deze relatie.
14.00 Welkom Prof. dr. Luc Braeckmans, academisch directeur, ucsia
14.15 De historische stroming van het religieus socialisme Em. prof. dr. Herman Balthazaris eregouverneur en historicus. Hij richtte het Amsab op, het Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging, dat uitgroeide tot een instituut voor sociale geschiedenis. Tegelijk bestudeerde hij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
15.00 Hendrik de Man en het ethisch socialisme Dr. Lode Hancké is eresenator en kenner van het werk van Hendrik de Man.
15.45 Vragen
16.00 Ethical and Moral Justifications of the Socialist Idea from the 1920s to the 1980s: From Hendrik de Man to Gustavo Gutiérrez Prof. dr. Gerd-Rainer Horn doceert geschiedenis van de 20ste eeuw aan het Institut d’Études Politiques de Paris, Sciences Po. Hij voert onderzoek op de transnationale dimensie van sociale bewegingen tussen 1920 en 1980, meer in het bijzonder over de reisweg van de sociale democratie en de sociaal-politieke uitdagingen van de naoorlogse heropbouw sinds 1945. Ook bestudeert hij het progressieve katholicisme in West-Europa.
17.00 Einde
Universiteit Antwerpen · Hof van Liere · Frederik de Tassiszaal · Prinsstraat 13 · 2000 Antwerpen Deelname bedraagt 20 euro Kortingstarief: 10 euro voor studenten, 60+, werklozen en mensen met een beperking Gelieve vooraf in te schrijven.
Www.ucsia.org.