BBC Scottisch Symphony Orchestra
Thomas Dausgaard, dirigent en Alice Sara Ott, piano
Ludwig van Beethoven: Pianoconcerto nr. 3 in c op. 37
Anton Bruckner: Symfonie nr. 6 in A, WAB 106

Voor Ludwig van Beethoven was het pianoconcerto de gedroomde muziekvorm om uitdrukking te geven aan zijn voortdurende strijd als individu (de solist) tegen de gemeenschap (het orkest). Immers, mede door zijn opkomende doofheid werd hij steeds wantrouwiger, want wie neemt er nu een dove musicus ernstig? Als dertiger wou hij de oude opvatting over muziek als amusement (Spielerei) verlaten. Met zijn derde pianoconcerto is het spel ernst geworden: het wordt een persoonlijke biecht. En daarmee zet hij meteen de deur open voor een nieuw tijdperk: de Romantiek.

Het is een tijdperk waarin Anton Bruckner zal gedijen. Men ziet in hem iets van een verdwaalde Middeleeuwer. Bruckners symfonieën zijn kathedralen van  klanken waarin hij vanuit zijn diep religieuze aard God en zijn schepping in jubelklanken dankt. Bruckner zei over zijn Zesde Symfonie: “Die Sechste ist die Keckste” (vrolijkste, brutaalste). Nochtans is ze de minst uitgevoerde. Alleen al het plechtige, grootse Adagio behoort tot één van zijn meest bevlogen ingevingen.

In het seizoen 2019/20 zet de Duits-Japanse pianiste Alice Sara Ott haar opmars voort als een van de meest gevraagde pianisten van dit moment. Ze treedt op met toonaangevende orkesten zoals London Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, hr-Sinfonieorchester,  WDR Sinfonieorchester Köln,  Münchner Philharmoniker, Royal Philharmonic Orchestra voor een tour door Europa met  Vasily Petrenko.
Ott treedt ook op als artist in residence in China’s National Centre for the Performing Arts.
Alice Sara Ott heeft gewerkt met de meest gerenommeerde dirigenten, waaronder Gustavo Dudamel, Pablo Heras-Casado, Ed Gardner, Paavo Järvi, Neeme Järvi, Sir Antonio Pappano, Gianandrea Noseda, Andrés Orozco-Estrada, Yuri Temirkanov, Vladimir Ashkenazy, Sakari Oramo, Osmo Vänskä.

Foto: www.cofena.be