Met het oog op de ontwikkeling van het woongebied ter hoogte van de Ertbruggestraat, Merksemsebaan en Houtlaan organiseerde de gemeente Wijnegem in samenwerking met projectontwikkelaars Novus en Matexi deze week een co-creatieweek: een reeks inspraakmomenten voor de inwoners van de gemeente en workshops onder leiding van een ontwerpteam. Zo werden de burgers op een unieke manier betrokken bij het vormgeven van dit nieuwe woongebied. De co-creatieweek kwam vandaag tot een succesvol sluitstuk met als resultaat een eerste masterplan voor de inrichting van het gebied.
 
In het gebied tussen de Houtlaan, Merksemsebaan en de Ertbruggestraat wordt de komende jaren een nieuw, duurzaam woonproject gerealiseerd dat het karakter van Wijnegem als woongemeente moet versterken. Het gebied in kwestie werd in 2016 omgevormd tot ‘woongebied’. Het gaat om de laatste grote uitbreiding van Wijnegem op vlak van wonen. Het gaat om een gebied van ongeveer 8 hectaren dat de naam “Woonproject Ertbrugge” kreeg.
 
Een week lang werden infosessies en interactieve workshops georganiseerd onder leiding van een gespecialiseerd ontwerpteam. Burgers konden in gesprek gaan met geografen en architecten om hun inspiratie en bezorgdheden met de ontwerpers te delen. Het ontwerpteam zelf werkte op basis van die inbreng een masterplan uit met daarin de krijtlijnen voor het inrichten van het woongebied. Met deze ‘co-creatie’ is de gemeente erin geslaagd om door middel van dialoog en samenwerking vorm te geven aan het woonproject.  
 
Schepen van Ruimtelijke Ordening, Maarten Janssens: “Dit woonproject is de laatste uitbreiding van Wijnegem als woongemeente. Als gemeentebestuur beseffen we maar al te goed dat onze inwoners erg begaan zijn met de ontwikkeling van dit gebied. Daarom waren we vragende partij om ook de de Wijnegemnaar zelf te laten nadenken over dit project en om zo goed mogelijk met hun verwachtingen rekening te houden. Dat we deze co-creatieweek nu ook succesvol hebben afgerond, is een mooi bewijs dat deze vernieuwende aanpak goed werkt.”
 
Een unieke aanpak voor een duurzaam woonproject
 
Een absolute prioriteit gaat naar het creëren van een groene en verkeersveilige omgeving voor het woonproject. Om versnippering tegen te gaan en een ruimere inrichtingsvisie te kunnen definiëren, deed het gemeentebestuur naast de burgers ook beroep op tal van experten zoals het team van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Zij werden uitgenodigd om hun ideeën en kennis met het ontwerpteam te delen omtrent bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Het resultaat van de workshops en ateliers, waarbij meer dan 200 burgers hun ideeën hebben gegeven, werd tenslotte in een ‘masterplan’ gegoten en zal de basis vormen om het woongebied verder vorm te geven en te realiseren. 
 
Bénédicte Panis, projectverantwoordelijke voor Novus: “Wijnegem is duidelijk een bruisende gemeente. De aanwezige inwoners toonden een grote betrokkenheid bij wat in hun gemeente leeft. We zijn enthousiast over deze participatieve werkwijze en zijn blij met de talrijke opkomst en positieve reacties en feedback welke wij van de bewoners tijdens de infomomenten mochten ontvangen. We hopen dat de Wijnegemnaar zich gehoord voelt en zich kan vinden in het ‘masterplan’ wat de krijtlijnen heeft uitgezet voor de inrichting van het gebied.
Tim Peeters, development manager voor Matexi: “Als buurtontwikkelaars hechten wij heel veel aandacht aan de participatie van de ruime omgeving. We waren dan ook heel blij met de opkomst tijdens de publieke momenten tijdens deze co-creatieweek. De infomarkten en de intensieve ontwerpmomenten met de gemeente, professionele partijen en Vlaamse Bouwmeester waren een succes. We hebben goede gesprekken gehad met de burgers en dat heeft ons waardevolle inzichten opgeleverd. Al deze informatie hebben we deze week kunnen samenbrengen in een masterplan. Op basis daarvan zullen we nu de komende maanden verder studiewerk verrichten om het gebied concreet in te richten.”

Foto’s: www.whyte.be