Vandaag lanceert Kamp C samen met zijn partners VITO en Möbius de eerste co-creatie sessie van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. De sessie wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt. Een architect, een producent en een bouwheer delen hun ervaringen met circulaire businessmodellen en circulaire economie. Je vergaart er inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeert de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

Circulair bouwen staat steeds meer in de belangstelling. Voor KMO’s actief in de bouwsector is het echter niet altijd eenvoudig om zelf aan de slag te gaan met concepten als veranderingsgericht bouwen, product-als-een-dienst, gebouwen als materialendepot, hergebruik van bouwmaterialen, … Bovendien is het niet evident om de eerste, ruwe ideeën over circulair bouwen te vertalen in een valabel businessmodel. Het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ werd opgezet om KMO’s hierbij te helpen. Het project is een initiatief van Kamp C, Möbius en VITO. Ervaren coaches van de 3 organisaties zullen KMO’s actief begeleiden tijdens drie co-creatiesessies:
1.       Circulair bouwen –  wat kan het voor jou concreet betekenen?
2.       Circulair word je niet alleen.
3.       Jouw circulair businessmodel.
 
Tijdens drie co-creatiesessies (een tweede en derde volgen in mei en juni) wordt het ecosysteem van het deelnemende bedrijf of organisatie in kaart gebracht en krijgt men tools aangereikt om de juiste partners te identificeren die nodig zijn om een circulair businessmodel uit te bouwen. Coaches geven tips en tricks om een circulair businessmodel op maat te creëren. Er wordt dieper ingegaan op klantensegmenten, waarde propositie, de nodige middelen en mogelijke inkomstenstromen die je kunt genereren met zo’n nieuw model. “Het bijzondere aan deze co-creatiesessie is dat het een gezamenlijk traject is. Samen met verschillende bedrijven en organisaties bekijken we hoe we de circulaire businessmodellen kunnen toepassen,” stelt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.
 
“Het unieke aan Kamp C is dat de overheid het hier mogelijk maakt om in een proces van co-creatie met nieuwe technologieën zoals circulair bouwen of 3D-printen aan de slag te gaan. Voor in een zuivere marktomgeving zou dit niet zo evident zijn,” verklaart gedeputeerde voor Europese Samenwerking en voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen. “Zo kan het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ bijvoorbeeld rekenen op 111.925 euro steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.”

Nood binnen sector
Het project beantwoordt duidelijk aan een nood binnen de sector, aangezien de eerste reeks van drie co-creatiesessies in een mum van tijd volzet was. Met deze eerste groep van 11 enthousiaste bouwbedrijven gaan we aan de slag. Tijdens dit eerste traject zullen we ook naar de rest van de sector communiceren via onze nieuwsbrief waarin we de generieke leerlessen zullen delen. Deze nieuwsbrieven kunnen zo een inspiratiebron vormen om ook de rest van de sector mee op sleeptouw te nemen. Geïnteresseerde bedrijven die op basis hiervan alsnog zelf aan de slag willen, kunnen inschrijven voor onze volgende trajecten in het najaar.
Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 111.924,62 euro.

Meer info:
https://www.kampc.be/innovatie/projecten/bouwen-aan-een-circulaire-kempen

Foto: Partners Kamp C, VITO en Möbius op de eerste co-creatie sessie