De creatie van kunst wordt vaak gezien als een eenzame creatieve daad, vanuit een individuele drang. Circus of Truth mag gelden als een experiment: zes internationale kunstenaars die nooit eerder samenwerkten werden uitgenodigd om een nieuw collectief kunstwerk te creëren.

Mira Calix, Andjeas Ejiksson, Olaf Nicolai, Gluklya (Natalia Pershina – Yakimanskaya), Asad Raza enSislej Xhafa kwamen voor het eerst samen in januari 2018. Uit hun ontmoetingen en gesprekken groeideCircus of Truth, een verrassende mix van installaties, performances, dans en muziek.

Bij het betreden van het circus stapt de bezoeker, net als Alice in Wonderland, een andere wereld binnen. Hetwonderlijke parcours leidt langs pingpongende konijnen, de clowns ‘Shit, Truth and Alternative’, het koor van de ‘Wervelende wind’, de Tuin van de Propagandabloemen, een ballet van sneeuwvlokken en eenhoorns… Aan de bar wordt een “waarheidsserum”-cocktail en een “tranenijsje” geserveerd. Wie durft?

Circus of Truth draait om actuele thema’s die vandaag onze ‘post-truth’ maatschappij beheersen: waarheid, feiten, propaganda, manipulatie… Tegen de achtergrond van het huidige klimaat van onzekerheid over de toekomst van Europa, roept dit project ook de vraag op naar het potentieel en de grenzen van wat we als collectief kunnen bereiken.

De performance-avond vindt plaats op 29 mei. Sommige voorstellingen zijn doorlopend, andere beginnen op specifieke tijden. Naast de performances is er ook een geluids- en ruimte-installatie te bezichtigen tot 2 juni.

Tickets: Vrije toegang
Artists: Mira Calix, Andjeas Ejiksson, Alexandra Mir, Olaf Nicolai, Gluklya (Natalia Pershina – Yakimanskaya), Asad Raza and Sislej Xhafa
Curator: Dessislava Dimova
Curatorial Project Coordinator: Alberta Sessa
Executive Producer : Sarah Parolin
Produced by: BOZAR – Stand Up for Europe

In het kader van: Brussels Art Summit

BOZAR Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Open: van dinsdag tot zondag, 10u > 18u (donderdag: 10u > 21u)
Gesloten: maandag
Info & tickets
+32 (0)2 507 82 00 – info@bozar.be

Foto: www.bozar.be