Met de ontwerpwedstrijd ‘Campina Circulair’ wil BPD, een gebiedsontwikkelaar in Nederland, een nieuw bruisend stedelijk gebied in Eindhoven maken. Een gebied waar oude fabrieksmaterialen een nieuw leven krijgen. Samen met New Horizon en Architectuurcentrum Eindhoven hebben ze hiervoor een ‘ontwerpfestijn’ uitgeschreven.
De leidende vraag voor de wedstrijd was: “Op welke manier kunnen de materialen, die bij de sloop zijn vrijgekomen, een nieuw leven krijgen op het toekomstige Campinaterrein”. Het consortium bestaande uit Bygg Architecture, Studio Ivo Hulskamp en Studio Raphael Couting hadden met hun inzending ‘Plug-In-Campina’ het winnende voorstel te pakken. In hun ontwerp wordt bijna 50% van het materiaal hergebruikt. Hiermee gaan ze bruggen bouwen om de oude en de nieuwe gebouwen op het Campinaterrein te verbinden. Op die bruggen zullen platforms gemaakt worden waar ruimte is voor stadslandbouw, sport, horeca en groen.

Een interessante ontwikkeling die doet denken aan ons project ‘t Centrum. Hier ligt de focus wel op een nieuw gebouw, toch kan een bredere kijk naar de omgeving en specifiek naar het Kamp C terrein niet ontbreken. Zo zou een fysieke link tussen sommige oude gebouwen en ‘t Centrum gemaakt van hergebruikte materialen een leuke optie zijn. Verder biedt ons terrein diverse mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen binnen circulair en duurzaam bouwen. Nieuwe ontwikkelingen waarbij gebruik van minder nieuw materiaal dan traditioneel de voorkeur geniet. Hoewel hergroeibare en herbruikbare materialen zeker niet per definitie achterstaan op hergebruik van oude matertialen. Want hoe cool zou het bijvoorbeeld zijn als we op Kamp C een veld bewerken met allerlei bouwmaterialen (stro, hennep,…) waarmee we naast dat veld een huis bouwen?

Bron: www.bpd.nl

Foto: www.dewijkvanmorgen.be