Vooruit krijgt binnenkort een compleet nieuwe inkomhal en ticketbalie. Blikvanger wordt ongetwijfeld de nieuwe vloer van 350 m², een ontwerp van de Zwitserse kunstenaar Christoph Hefti, vooral bekend als internationaal textieldesigner, ondermeer voor de Belgische ontwerper Dries Van Noten. Met deze creatie-opdracht bewijst Vooruit nog maar es omslag die het maakt, van een huis waar artistiek werk wordt getoond naar een huis waar ook artistiek werd wordt gemaakt. De keuze voor het ontwerp van Christoph Hefti gebeurde vorige zomer door een jury, na een beperkte internationale call naar beeldend kunstenaars.

“Het basisidee is dat van een rode loper. Als je Vooruit kent en weet hoe kleurrijk het huis is, vond ik het raar dat de Inkomhal zo grijs is. Je krijgt niet het gevoel dat je een theaterzaal binnen wandelt.” 
– Christoph Hefti, ontwerper
Rode loper voor Vooruit
Hefti ontwierp een vloer die eruit ziet als een opgewaaide rode loper, waarvan enkel de hoeken zijn omgeslagen. Een kleurrijk design vooral, dat bestaat uit 35.000 tegeltjes in 11 verschillende kleuren. Die zijn stuk per stuk door vloerders gelegd, alsof ze een stenen tapijt hebben geknoopt.

“Het tapijt beweegt, is geplooid en heeft zijn plaats nog niet echt gevonden”, aldus de ontwerper, die de werf in Gent halfweg de werken kwam inspecteren. “Dit is symbolisch voor Vooruit, want ook daar is alles constant in beweging.”
Christoph Hefti woont en werkt in Zurich, Parijs, Stockholm en Brussel. Hij studeerde textieldesign in Zurich en mode in Londen, en werkte al met en voor Jean-Paul Gaultier en Dries Van Noten. Zijn artistiek werk bestaat uit video-installaties en performances waarin hij muziek, kostuumdesign, video en live kunst combineert.

Vooruit breidt uit
De nieuwe Inkomhal van Vooruit wordt meteen ook een nieuwe plek in het huis: een grote patio als toegang tot de nieuwe ticketbalie en het Vooruit Café. De helft van de inkomhal blijft een open publieke ruimte en doet dienst als overdekt plein voor passanten, maar ook kleinschalige openbare activiteiten. Het geeft ook toegang naar de Snoepwinkel, het pand naast Vooruit waar vroeger Snoepwinkel Temmerman zat. Kunstencentrum Vooruit kocht het pand, en bouwt het momenteel om tot een werkplek voor residenten en artiesten. Het einde van de werken is voorzien halfweg mei, op 15 mei komt Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz de uitbreiding van Vooruit officieel openen.

Foto: Karin Borghouts

Video: www.vooruit.be