Het MAS | Kijkdepot schuift met ‘Chocolate Secrets’ verborgen parels uit de MAS-collectie en privécollecties naar voor. Een verrassende expo over de herkomst van cacao en genot ervan in Antwerpen, al vijf eeuwen lang. Indiaanse roots.
De indianen in Amerika dronken al lang cacao en gebruikten het ook als betaalmiddel. Columbus bracht de cacao mee van zijn reizen en al snel werd het genotsmiddel populair in Spanje en in de rest van Europa. Maar niet voor iedereen: lange tijd was de chocoladedrank een luxe voor de elite.
Porselein, affiches en blikken topstukken
De gratis expo ‘Chocolate Secrets’ in het Kijkdepot toont ceremoniële drinkbekers van de Maya’s, Europese porseleinen kannen voor chocoladedrank, beelden van cacaoplantages en originele blikken  dozen en affiches van Antwerpse chocolatiers en chocoladebedrijven. Die fabrieken ontstonden in de 19de eeuw. Ze voerden massaal cacaobonen in van de plantages in Zuid-Amerika en Afrika. Het waren deze fabrieken die chocolade toegankelijk maakten voor een groter publiek door goedkope repen te maken. Ze ontwikkelden ook de typisch Belgische pralines.
De grote bedrijven Meurisse, Martougin en De Beukelaer zijn al een tijdje weg uit Antwerpen. Maar de chocolatiers in de stad blijven bestaan. En ze maken nog altijd verfijnde pralines.
Chocolate Secrets in het MAS
Van 3 maart 2017 tot 3 september 2017, van 10 tot 17u.
Gratis expo
ONTDEK OOK CHOCOLADESTAD – CHOCOLADEFABRIEK
Een tijdelijke expo over de eerste Belgische chocoladefabrieken in Antwerpen en de hoogdagen van de chocolatiers in de stad. Met een focus op de twee grote fabrieken van Meurisse en De Beukelaer.
Van 3 februari tot 31 maart 2017 in het voormalige postgebouw aan de Groenplaats, boven Mercado. Meer over deze expo op de website van Antwerpen Koekenstad.