De Cheetaklas van Campus Kajee uit Schoten is de winnaar van Sterrenklas, een online wedstrijd over de Europese Unie voor leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs. De winnaars mogen een jaar lang pronken met deze titel én kunnen met de hele klas een uitstapje naar Oostende maken. 
Heel wat klassen uit de hele provincie Antwerpen deden tussen 5 november en 9 mei (de Dag van Europa!) een gooi naar de titel van Sterrenklas 2019.

“Sterrenklas is een jaarlijkse wedstrijd die de leerlingen via het internet op een speelse interactieve manier laat kennismaken met de geschiedenis en de werking van de Europese Unie en de invloed van de EU op het leven van ieder van ons. Het is een mooie aanvulling op het didactisch materiaal en de Europaweken waar de provincie Antwerpen leerkrachten uit het basisonderwijs het hele jaar door al mee ondersteunt,” verduidelijkt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor de Europese Samenwerking.

Omdat 2019 het jaar is van de Europese verkiezingen stond dit thema centraal. Om Sterrenklas te kunnen worden, moesten de 11- en 12-jarige leerlingen 5 online opdrachten tot een goed einde brengen. Naast de Europese verkiezingen, kwamen ook de geschiedenis, lidstaten, beslissingen en uitdagingen van de EU aan bod. Per opdracht kregen de leerlingen letters waarmee ze aan het einde een zin konden vormen. Dit jaar was die verborgen boodschap ‘Het jaar van de Europese verkiezingen’. 

Dé sterrenklas

Uit alle klassen die de zin konden vormen, werd uiteindelijk één winnaar geloot. Dat werd de Cheetaklas van Campus Kajee uit Schoten. Het gaat om een groep leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar die extra pakketten aangeboden krijgen naast het gewone lesaanbod. Deze winnaars trekken op 7 juni samen met de laureaten uit andere provincies naar Duin en Zee in Oostende voor een leuke dag vol prikkelende workshops van Horizon Educatief.  

Juf Sofie van Campus Kajee is alvast laaiend enthousiast: “De cheeta’s van Campus Kajee zijn niet alleen sterren van Schoten maar zijn vanaf nu ook heel graag dé sterrenklas van de provincie Antwerpen. Wij komen heel graag schitteren aan zee op 7 juni!”

Sterrenklas is een initiatief van Europa Direct van het Antwerpse provinciebestuur in samenwerking met andere Vlaamse provinciebesturen en het Brussels gewest. Europa Direct is het lokale informatiecontactpunt van de Europese Commissie voor de burger. In totaal zijn er meer dan 500 infopunten in de 28 lidstaten. Europa Direct is een partnerschap tussen de provincie Antwerpen, de Europese Commissie en de FOD Buitenlandse Zaken. Voor Sterrenklas wordt samengewerkt met Europahuis Ryckevelde.

Meer info: www.wordsterrenklas.be – https://www.campuskajee.be/

Foto: De Cheetaklas van Campus Kajee uit Schoten (Provincie Antwerpen)