Als er pannen boven de Antwerpse café-terrassen gehangen hadden… dan zijn ze na de kroegentocht zeker weggeblazen door de Grungblavers. Want de nieuwe CD van de Antwerpse band trok een spoor van muzikale ambiance doorheen de hele stad. Guillaume Van der Stighelen, Jan Van Looveren, Ludovic Nyamabo, Gène Bervoets, Dirk Cassiers, Erik Goossens, Paul Boogie Ambach en Marc Fransen bewijzen met de CD ‘De Pannen van ’t Dak’ dat ze klaar zijn voor de zomerse festivals.

Erik Goossens, manager en één van de Grungblavers:
Onze vorige CD was er één met wat rustigere filmische muziek, maar met ‘De Pannen van ’t Dak’, onze nieuwe schijf, solliciteren we resoluut voor optredens op de talloze festivals die Vlaanderen rijk is. Er zijn al contacten, en vandaag hebben we diegenen die nog wat aarzelen alvast overtuigd. Ons repertoire werkt ook in openlucht.

Getuigen? De vele fans die afkwamen naar de zonnige terrassen van de Batavier op het Eilandje om de eerste noten van de nieuwe studio-CD te kunnen horen. Later in de namiddag werden de diehard-fans vervoegd door toevallige passanten in de buurt van De Duifkes en De Varkenspoot waar de Grungblavers hun Aantwaarpse versies van een aantal evergreens op de theaterbuurt loslieten.. De stichter van de bende, die ook mee op het podium staat en die verantwoordelijk is voor de eigengereide Antwerpse vertalingen is Guillaume Van der Stighelen:
Wij zijn gewoon acht kastaars die met heel veel plezier echte klassiekers zingen uit volle borst… maar dan in het Antwerps. Belangrijk detail: bij de vertaling heb ik respect voor het originele nummer, zodat dee échte betekenis van de song komt boven drijven!

Daarna trokken de Grungblavers richting Grote Markt, waar het terras van den Bengel en den Engel hun podium was. Brabo keek vanop de Grote Markt aan den Engel en den Bengel goedkeurend naar het Antwerpse muzikale geweld van de Grungblavers die daar ondermeer hun ziel bloot zongen (I’m a Soulman van Sam&Dave), de schoonheid van de maskes op ’t Sint Annekeplage bezongen (Les Filles du Bord de Mer – Adamo) en lieten horen dat Jan van Looveren da goed doet (Johnny Be Good van Chuck Berry). In de Kloosterstraat in café Octo(foto’s) was de vraag aan het aanwezige publiek waar hun hart was (Could you be loved – Bob Marley) en staken ze de Temptations naar de kroon met hun ‘Papa was a Rolling Stone‘. Dat wordt in hun versie: ‘A vader die was nooit in z’n kot, ha was ne paling in nen iëmmer snot’.

De kroegentocht van vorige donderdag belooft in ieder geval veel goeds voor hun optredens, ondermeer naar jaarlijkse traditie in het OLT op moederkesdag, waar rijkelijk zal geput worden uit de ambiancenummers van deze nieuwe CD. Ook Yesterdayland in Bobbejaanland zal gekruid worden met hun Antwerpse aanwezigheid. En voor de rest is het deze zomer dus uitkijken naar hun passages op de festivalpodia .

Erik Goossens:
In oktober spelen we dan letterlijk opnieuw de pannen van ’t dak met een volledig nieuwe show. in de Antwerpse Opera. Ook een eerste keer dat er dat er daar evergreens (grungblavers) zullen klinken in een echte wereldtaal.

Voor vele Antwerpenaren is het juist de kracht van de vertalingen in combinatie met de strapatsen op het podium dat hen aantrekt:
‘Het is altijd genieten van een optreden van de Grung mannen. Zij zijn zo zot als een Antwerpse achterdeur. ’
‘Ik had ze al wel eens op tv zien langskomen en wou ze nu eens in ’t echt zien. Direct overtuigd nu om een heel optreden van die gasten mee te maken. Heb direct vanop de Grote Markt nu net al tickets geboekt voor het OLT. Ik moest van mijn jongste dochter die hen nu pas heeft leren kennen. Ze is achttien en door dit optreden volledig weg van hun versies van de tijdloze evergreens.’

’s Avonds trok het schoon BV-volk en de uitverkoren fans naar Brouwerij De Koninck waar de CD ‘Pannen van ’t Dak’ officieel werd voorgesteld aan pers en publiek.

De cd is vanaf nu te koop via de website van De Grungblavers en in Fnac en de Standaard Boekhandels.

Foto’s: Ruddy Berghmans