Wanneer je het mannelijke en het vrouwelijke in één persoon verenigt, betreed je het paradijs.

 

Casa Valentina geeft ons een kijkje in de levens van een groep mannen in 1962 die zoeken naar acceptatie en geluk op hoge hakken. Ze deden de autorit  in twee uur vanuit New York om te ontsnappen aan iets geheel anders: namelijk mannelijk zijn Casa Valentina was het paradijs voor hun ware zelf.

 

Het verhaal, verteld door Bessie (gespeeld door Bert Daems):
Bereid je voor op een avond vol crossdressing m.a.w. mannen in vrouwenoutfits.
‘Moet dat nu?’ hoor ik sommigen al denken? Het antwoord is even kort als helder: ‘Ja dat moet’. In deze tijden waar genderfluïditeit actueler is dan ooit, is het zonder meer interessant om een stuk te spelen dat, gebaseerd op historische feiten, de grenzen aftast van mannelijke vrouwelijkheid.
Klinkt serieus… en dat is het ook. Toch werken mannen in vrouwenkleren vaak op de lachspieren. Het wordt dus nog een hele krachttoer om het verhaal op het voorplan te tillen en niet de talloze pruiken en valse borsten. Maar weet dat dit teruggaat naar de allereerste vormen van theater honderden jaren geleden. Toen mochten vrouwen namelijk geen theater spelen, dus werden, bijvoorbeeld bij Shakespeare, alle vrouwenrollen gespeeld door jonge mannen.

Onlangs had ik het genoegen om in Londen een rondleiding te volgen in ‘The Shakespeare’s Globe’, een recreatie van wat ooit het thuisbastion was van the Bard.
Daar conserveren ze de erfenis van Shakespeare. Ze doen dat door projecten op te zetten die qua baanbrekendheid de vergelijking met zijn werk en aanpak kunnen doorstaan. Ze spelen dus geregeld stukken waarbij alle mannenrollen worden gespeeld door vrouwen en vice versa. Artistiek leidster Michelle Terry, sinds een jaar aan boord, zet geweldig in op het aftasten van de gendergrenzen zoals we die vandaag nog (te vaak) kennen.
Voor de acteurs en actrices heeft ze volgend advies in petto: ‘Don’t play the gender, play the character’. Of vertaald: ‘Speel niet het geslacht, speel het personage’.

Graag citeer ik de Vlaamse bard Jan De Wilde:
Daar is de lente, daar is de zon
Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen.
De fallus impudicus staat al in bloei
En de blaadjes krijgen bomen.

Het is de tijd van het jaar. Blijkbaar mogen de jurkjes – zeg in ons geval maar jurken – uit de kast komen. Boeiend? Maar één manier om daar achter te komen!  Ik hoop van harte jullie tijdens een voorstelling van Casa Valentina te mogen begroeten.

Bert/Bessie

Auteur: Harvey Fierstein

Regie: Hugo Segers

Spelen mee:
– Bert Daems
– Dirk Scheers
– Rob Scheers
– Luc Brandts
– Ilse Van Hertbruggen
– Rita Schlemper
– Bert Kettermans
– Sam De Meulder
– Wim Lommaert

Speeldata:
3 – 4 – 9 – 10 – 11 mei 2019 om 20.15 uur
12 mei 2019 om 15.00 uur
De deuren openen 45 minuten voor de aanvang van de voorstelling.

Mark Liebrecht Schouwburg Heilige kruisstraat 16,  2640 Mortsel

Locatie:
Mark Liebrecht Schouwburg

Tickets bestellen:
Klik hier

Reservaties :  0468 04 64 35

Website:www.streven.be

Inkomkaart € 15,00. Jongeren -18 jaar en studenten € 13