PROGRAMMA IN DETAIL
1. Heenreis naar Lapland via Kittila of Kiruna, transfer naar de Pinetree Lodge (+-2u).
Vanaf 12 januari tem 29 maart, voor alle chartervluchten op zondag, maken we meteen een stop aan de Lainio Snow Village: een prachtig sneeuwhotel. We bewonderen de ice-kapel, de sneeuwkamers, de icebar en het icerestaurant. Na een warme lunch trekken we verder richting de wildernis! Check-in bij de lodge, passen van je warme kledij voor de week, diner.
2. Bezoek aan de huskykennel en kennismaking met de honden en verzorgers. Daarna klaar voor vertrek voor een tweedaagse huskytocht met een overnachting in een gezellige wildernishut. Back to basics maar wel mét traditionele Finse sauna. De gids voorziet eten terwijl de jij de sauna of het kappen van het hout voor je rekening neemt. Dankzij de desolate ligging van de hut is de kans op noorderlicht nog groter, dus wie weet…
Met z’n tweeën delen we een hondenspan van vier tot zes Alaskan husky’s. Afwisselend kan je ‘mushen’ – het besturen van de hondenspan – en gewoon op de slede genieten van de voorbijglijdende landschappen.

3. ’s Ochtends is het tijd om de tocht verder te zetten en terug te keren naar de lodge. Onderweg kan er voldoende gestopt worden om foto’s te nemen van de husky’s en de Lapse taiga met zijn dik besneeuwde bomen.
4. Vandaag lijkt rustiger maar onderschat het niet. In de voormiddag maken we samen met de gids een prachtige tocht op sneeuwraketten (2u) door dik besneeuwde oeroude dennenwouden, een must in Lapland. We ervaren de onwezenlijke stilte van het Hoge Noorden. Warme lunch in de lodge. In de namiddag gaan we op stap met crosscountry ski’s (2u): we langlaufen een rondje (of meerdere voor de sportievelingen) in de bossen.

5. We gaan op weg met de sneeuwscooter, het Lapse transportmiddel bij uitstek. We rijden langs bevroren meren en rivieren, door de feeërieke taiga. Onderweg ontmoeten we rendieren en genieten we van een gezellige lunch bij een kampvuur (5u, 2 pers. per scooter).
6. Vandaag staat er een afwisselende dag (4u) met pure Lapland specials op het programma. De hele dag buiten!
We starten met een huskywandeling door het dik besneeuwde woud onder begeleiding van een hele roedel Alaskan husky’s. ‘s Middags lunchen we in de lavvu (een tipi) op het eilandje op het groot bevroren meer en proeven we échte Lapse Suovass, heerlijk licht gerookt rendiervlees. We sluiten de dag in stijl af met buggy icedriving op een speciale racetrack op een bevroren meer! Adrenaline troef!
7. Een vrije dag. Je kan er zelf op uit trekken met het beschikbare materiaal: langlaufski’s, sneeuwraketten, sleetjes… (gratis). Natuurlijk kan je ook gewoon relaxen of de huskykennel bezoeken. Je kan samen met vrienden of je geliefde uitrusten van deze bijzondere week in de jacuzzi en sauna aan het meer (wellness ter plaatse te reserveren).
Je hebt ook de keuze uit enkele optionele activiteiten (niet inbegrepen in de prijs):
Een aanrader is de lange, begeleide sneeuwscooterexpeditie maken naar de top van de Snowy Mountain, een indrukwekkende rit door ongerepte landschappen met als kers op de taart bij helder weer een prachtig uitzicht. Hier zie je bij uitstek de besneeuwde boomtoppen die het Lapse landschap zo surreëel maken.
8. Terugreis naar de luchthaven.
De volgorde van het programma kan gewisseld worden.

Foto’s: www.xplorethenorth.be/lapland