Rudy Noël, de 43-jarige Franse cafébaas van L’Estaminet, is overleden. De bekende uitbater kampte al een tijd met depressie door de verplichte lockdown en heeft zichzelf begin januari van het leven beroofd in zijn geliefde café in Vagney. 

De Franse president Emmanuel Macron haalde de dood van uitbater Rudy Noël aan op 13 januari tijdens de traditionele jaarlijkse receptie met driekoningentaart. “Ik weet dat achter deze cijfers ook mensenlevens schuilgaan en ik denk aan de heer Noël, zijn familie en al zijn collega’s,” vertelde hij.

Rudy wordt door zijn vrienden omschreven als ‘grappenmaker’, zeer gehecht aan zijn baan. Een cafébaas die zijn klanten graag blij maakte. Hoewel hij begrip had voor de maatregelen, waren ze niet minder moeilijk om mee te leven. In november kreeg Rudy een coronaboete van 135 euro wegens ‘het samenkomen van meer dan zes personen onder één dak’.  “Rudy kon niet tegen onrecht en wilde mensen helpen”, getuigt een van zijn klanten via sociale media. “Hij had glühwein en een popcornmachine klaargezet om zijn klanten toch nog te kunnen bedienen. Het ging hier om takeaway.”
Rudy Noël is het eerste ‘officiële’ horecaslachtoffer van de verplichte lockdown in Frankrijk. Zijn begrafenis werd in besloten kring gehouden, maar sinds het nieuws bekend is blijven de reacties binnenstromen. Zijn echtgenote heeft een bericht geplaatst op de Facebookpagina ‘Rudy L’Estaminet Vagney’, om het overlijden van haar man officieel bekend te maken en de vele mensen die hun steun betuigen te bedanken.

Bron: Le Parisien

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto: www.ambiance.be