De F11 is de fietsostrade tussen Antwerpen en Lier. De aanleg ervan maakt in die filegevoelige regio van de fiets een volwaardig alternatief voor de wagen. De fietsostrade brengt fietsers op een half uurtje van Lier naar Antwerpen. In november stelde de provincie Antwerpen aan de buurtbewoners van de Saffierstraat een eerste ontwerp van de F11 voor. Ze onderzoekt nu de verzamelde reacties.  Op 18 maart organiseert ze met de buurtbewoners een werkatelier om daarna tot een definitief ontwerpplan te komen. In Berchem en Mortsel loopt de F11 tussen het station van Berchem en de luchthaven van Deurne door de Saffierstaat. De provincie Antwerpen en de lokale overheden werkten voor dit traject een eerste ontwerpplan uit en stelden dat in november aan de buurt voor. “Tijdens de voorstelling van het eerste ontwerp gaven de buurtbewoners hun vragen mee.” legt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit bij de provincie Antwerpen uit. “We onderzoeken nu of en hoe we de, soms tegenstrijdige, wensen met elkaar kunnen verzoenen. Welke mogelijke oplossingen er zijn en welke gevolgen die hebben. Op basis van die informatie werken we graag met de buurtbewoners op een constructieve manier het definitieve ontwerpplan van de F11 langs de Saffierstraat af.”
Het district Berchem en de provincie Antwerpen nodigen de buurtbewoners uit voor een werkatelier. Daar kunnen ze mee nadenken over de integratie van de fietsostrade F11 door hun Saffierstraat. Het werkatelier vindt plaats op zaterdag 18 maart van 9.30 tot 12 uur in de basisschool Het Hinkelpad. Deelnemen doe je na registratie bij fietsen@provincieantwerpen.be (of telefonisch op 03 240 66 25).

Bruno De Saegher, districtsschepen bevoegd voor openbaar domein geeft mee: “De aanleg van de fietsostrade is een eerste stap in de heraanleg van de Saffierstraat. De pijnpunten van de Saffierstraat zoals de riolering, de vele verschillende aanlegwijze van de rijbaan, het versnipperde en niet altijd toegankelijke groen, zijn enkele zaken die op onze agenda staan om aan te pakken in samenspraak met de buurt. De opwaardering en toegankelijkheid van de groenzone voor de buurt is iets waar we als lokaal bestuur ons mee voor willen engageren met de buurt.”
Ook de stad Antwerpen is actief betrokken in de aanleg van de fietsostrade door de provincie Antwerpen. Zo heeft de stad die meegenomen in de uitwerking en begeleiding van het nieuwe kantorencomplex op de site Post X. Dat kan daardoor een groot deel van de werknemers via de fiets ontvangen. Enerzijds financiert de private ontwikkelaar mee de opwaardering en bouw van een voetgangers- en fietsverbinding naar de Saffierstraat. Anderzijds is de stad gestart met de uitwerking van een fietsbrug over de Ring en de Singel tot op de site Post X en doorstekend naar het voorplein van het station. “De realisatie van de fietsostrade zal de fietsers de mogelijkheid geven om sneller en veiliger met de fiets naar het centrum of buurgemeentes te fietsen. Ook zal het een gedeeltelijk antwoord bieden aan de autodrukte in de omgeving.” geeft Koen Kennis, schepen voor Mobiliteit, aan. “Een goede inpassing in de woonwijk, met een lokale aansluiting, ingetekend en vormgegeven met de buurt, is van belang om de volgende stap te zetten in de snelle realisatie van de fietsostrade.”