Op deze Unesco-werelderfgoedplaats aan de rivier de Boyne kun je een zonsopgang verwachten die uniek is in de wereld.

Al meer dan 5000 jaar bewaart Brú na Bóinne neolithische, vindingrijke geheimen die verborgen liggen in heilige kunst en ondergrondse diepten. Lang voor de bouw van de Egyptische piramiden en Stonehenge woonden op deze plaats al boeren en gezinnen, mensen die hun nalatenschap wilden achterlaten in het Ierse landschap – dat is ze meer dan gelukt.

Brú na Bóinne ligt in een kromming van de rivier de Boyne en omvat de grootste collectie megalithische kunst van West-Europa, verspreid over 90 neolithische monumenten. Het bekendst zijn de drie spectaculairste vindplaatsen van de vallei: Newgrange, Knowth en Dowth. Elk hebben ze hun eigen historisch belangrijke verhaal, maar de combinatie van de drie in het hart van de meest mythische vallei van Ierland maakt een reis hierheen zo weergaloos.

Newgrange
Zo gauw je aankomt bij dit iconische graf beleef je een wowmoment. De 80 meter grote grafheuvel komt als een soort golf omhoog uit de groene aarde en is versierd met stenen waarin spiralen zijn gegraveerd en afgeplat met wit Wicklow-kwartsiet. Graf, tempel, tijdscapsule – niemand weet exact wat de oeroude architecten van Newgrange bewoog tot de bouw ervan. De waarheid zal voor altijd door mysterie worden omgeven.
Er is een aanwijzing voor ons achtergelaten, hoe verwarrend die ook is. Elk jaar op 21 december – de dag van de winterzonnewende – valt er een lichtbundel het monument binnen door een nauwkeurig geplaatst venster bij de ingang van de gang. De bundel vormt een pad van licht helemaal tot aan de grafkamer in het midden. Hoe zulke astronomische precisie haalbaar was zoveel duizenden jaar geleden is een van de vele mysteriën in deze fascinerende vallei.

Knowth
Waarschijnlijk is Knowth net na Newgrange gebouwd. Het heeft een vergelijkbare grootte, met twee lange gangen binnenin en is omgeven door 18 kleinere bouwwerken buiten de hoofdheuvel. De binnenkant van de Great Mound zelf zit bomvol wetenschappelijke artefacten uit een ver verleden.
Newgrange vereert de zon, maar in Knowth gaat het over de maan: de oostelijke doorgang van de kamer is versierd met maankaarten, inclusief uitsnijdingen die de zeeën voorstellen op het maanoppervlak en zelfs een kalendersteen om de lengte van de maanden en het jaar te berekenen.

Dowth
Dowth wordt wel de ‘toverheuvel van de duisternis’ genoemd. De natuur is hier veel meer haar eigen gang gegaan dan op de andere twee grote bezienswaardigheden van Brú na Bóinne. Het originele dak is lang geleden ingestort en werd vervangen, maar van de buitenkant lijkt het graf onberoerd. Net als in Newgrange is ook in Dowth de winterzonnewende heel speciaal: tijdens de dagen rond 21 december valt tijdens de zonsopgang het zachte licht de grafkamer binnen.
Dowth betekent duisternis, en er wordt gezegd dat er een vreselijke duisternis over dit graf viel toen de tovenares-zus van een legendarische koning precies op deze plek de zon probeerde tegen te houden in haar baan. Tijdens een renovatie werden lichten aangebracht, maar ze vielen steeds uit en al gauw keerde de duisternis terug in Dowth …

Foto’s: www.ireland.com