Bremen, deelstaathoofdstad en handelsstad met een indrukwekkend maritiem verleden, en Bremerhaven, 1.000 jaar jonger, maar toch een plaats vol historie en verhalen: samen vormen ze de kleinste deelstaat van Duitsland. En tegelijkertijd een wereld waar je van alles kunt beleven en volop kunt genieten, internationaal georiënteerd en gastvrij, een wereld die openstaat voor nieuwe dingen en zorgvuldig omgaat met tradities.

Dat Bremen een geschiedenis heeft van meer dan 1.200 jaar, merk je duidelijk op de Marktplatz met zijn barok- en renaissancegebouwen, het tot UNESCO-werelderfgoed verklaarde raadhuis en Roland-beeld, de statige patriciërshuizen en de ‘Schütting’, de kamer van koophandel van Bremen met zijn rijke traditie. Voor een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden heb je niet eens een stadsplattegrond nodig: 2.000 spijkers van messing en staal wijzen de weg van het Liebfrauen-Kirchhof via de Marktplatz naar de Böttcherstraße – vroeger een domein van de plaatselijke ambachtslieden en nu een centrum van Europese kunst- en cultuurgeschiedenis. Hier weten ze wat genieten is: in prachtige winkels die uit een andere tijd lijken te stammen, vind je koffie van wereldnaam, de allerbeste chocola, zeldzame specerijen, verleidelijke visspecialiteiten en niet in de laatste plaats internationale topbieren. En dan zijn er ook nog eens ruim 1.000 cafés, restaurants, bistro’s en bars. Anders dan Bremen is Bremerhaven, dat maar 60 kilometer stroomafwaarts ligt en pas werd gesticht in 1827, vooral beïnvloed door de jongere geschiedenis. De haven van deze stad was het laatste dat miljoenen emigranten van Europa zagen, voordat ze hun geluk gingen beproeven in Amerika. Velen hebben het gevonden, anderen daarentegen niet: het Deutsches Auswandererhaus® – een museum dat is gewijd aan de Duitse emigranten – neemt zijn bezoekers mee terug in de tijd en laat hen de wederwaardigheden van vroegere emigranten op hun grote reis met behulp van multimedia op een boeiende manier meebeleven. Helemaal van deze tijd zijn de oude en de nieuwe haven, die met het ATLANTIC Hotel SAIL City met zijn originele gebogen vorm, het Klimahaus® Bremerhaven 8° Ost en het Duitse scheepvaartmuseum over drie highlights van buitengewone klasse beschikken.

Vlak bij het scheepvaartmuseum bevindt zich een fontein waarop een klein mannetje zit: de scheepskabouter. Volgens het volksgeloof is dit een kobold die op houten schepen woont, nauwelijks twee voet hoog, de geest van een overledene wiens ziel ooit is gaan wonen in een boom. Als deze boom wordt gebruikt voor de mast van een schip, verandert de geest in de scheepskabouter, die ondanks zijn grappen en grollen welkom is als beschermer van schip en bemanning. Een mooie sage – en een sage die typisch is voor het maritieme leven in Bremerhaven. Het leven aan zee en geschiedenis, heden en toekomst van de regio staan ook centraal in het Historisches Museum met zijn gedurfde, visionaire architectuur, dat is gelegen op het mooiste plekje van de zeestad: heel centraal en toch rustig en in de natuur. Terug in Bremen wacht er nog een bijzonder museum op de komst van de bezoekers van de stad: de midden in de rivier gelegen Weserburg, Bremens museum voor moderne kunst. In vier oude pakhuizen is het eerste verzamelaarsmuseum van Europa ondergebracht, dat ook internationaal een uitstekende naam heeft. Met een expositieoppervlak van 6.000 m² is het een van de grootste musea voor moderne kunst in Duitsland. Zeer modern is overigens ook de Schlachte, de opnieuw ingerichte Weserpromenade in Bremen. Op een steenworp afstand van het centrum heerst er in de cafés en op de terrassen die hier te vinden zijn, altijd een gezellige drukte – en het uitzicht op het water is bij de prijs inbegrepen. Wanneer u hiervandaan weer in de richting van de Marktplatz loopt, mag u niet vergeten de Bremer Stadsmuzikanten, de wereldberoemde sprookjesfiguren van de gebroeders Grimm, de nodige eer te bewijzen. Er wordt gezegd dat het geluk brengt, als je de poten van de ezel aanraakt. Maar doe dat wel met beide handen. Als u maar één hand gebruikt, betekent dat volgens de Bremers dat twee ezels elkaar gedag zeggen. En iemand die Bremen bezoekt, heeft zoiets echt niet verdiend.
Foto’s: www.germany.travel