BOZAR en Gluon hebben kunstenaar Luc Tuymans en Artificial Intelligence-expert Luc Steels (VUB) uitgenodigd om deel te nemen aan een residentie om de verbanden tussen kunst en artificiële intelligentie te verkennen. De resultaten worden dit najaar bij BOZAR voorgesteld in het kader van de S + T + ARTS (Science + Technology + the Arts) tentoonstelling.

Bij wijze van voorproefje geeft BOZAR@Home je een inkijk in fragmenten van de werksessies tussen de twee persoonlijkheden.

Tijdens dit fascinerende interview komen de vele mogelijke interacties tussen AI en kunst aan bod. Ze roepen zeer actuele vragen op:
Kan IA kunst begrijpen?
Kijkt IA op dezelfde manier naar een schilderij als wij dat doen?
Kan AI het originele document waarop een werk is gebaseerd achterhalen?
Zou AI een curator kunnen vervangen?

Luc Steels en zijn team bij Studio Stelluti analyseerden alle schilderijen die te zien waren tijdens de prestigieuze tentoonstelling La Pelle in het Palazzo Grassi te Venetië in 2019. Ze maakten gebruik van verschillende AI-technieken zoals patroonherkenning en computervisie, het semantische web, natuurlijke taalverwerking en machinaal leren.

De bevindingen moeten uiteindelijk uitmonden in een verzameling van AI-instrumenten, FLOW genaamd, die Tuymans en andere kunstenaars kunnen ondersteunen bij hun visueel onderzoek of artistieke beslissingen. De oude meesters maakten uitgebreid gebruik van optische apparatuur om hun eigen werk te verkennen: Vermeer met de camera obscura, of Ingres met de camera lucida. En zo is Luc Tuymans geïnteresseerd in de mogelijkheden van AI als nieuw apparaat voor de 21ste-eeuwse kunstenaar.

FLOW zal een beschikbare open source zijn voor de hele gemeenschap van kunstenaars, curatoren en historici via het platform Penelope.

Op 6 november organiseerde BOZAR al een tussentijdse conferentie in het kader van de BNAIC (Benelux Artificial Intelligence Conference): “Memes, schilderijen en AI. Conflicten en antagonismes in de hedendaagse beeldtaal. Een gesprek tussen Luc Tuymans en Luc Steels, met tussenkomst van Marc Tuters.”

De resultaten van deze experimenten zullen in het najaar van 2020 bij BOZAR worden besproken in het kader van de S + T + ARTS (Science + Technology + the Arts) tentoonstelling.

Het project wordt medegefinancierd door DG CONNECT van de Europese Commissie, als onderdeel van het EU-programma Horizon 2020 in het kader van het S + T + ARTS-programma.

Foto: Luc Tuymans and Luc Steels, in Tuymans Studio, Antwerp, February 2020, © BOZAR