In Hoogstraten wordt deze en volgende week hard gewerkt om uiterst zeldzame hoogveenrelicten te herstellen. Dankzij de medewerking van lokale boseigenaars blijft dit uniek Kempens natuurfenomeen bewaard. En dat is essentieel om ook de bedreigde soorten die er leven te beschermen.

Thomas Van de Peer, Adjunct-coördinator bij Bosgroep Kempen Noord legt uit waarom dit gebied zo waardevol is: “Hoogveen is één van de meest zeldzame natuurtypes in Vlaanderen. Het groeit bijzonder traag en is door veenontginning en andere invloeden bijna definitief verdwenen. Het gebied wordt aanzien als Europese topnatuur omdat het verschillende bijzondere soorten herbergt, extreem zeldzaam is en onomkeerbaar zou verdwijnen indien we niet ingrijpen. Daarom slaan Bosgroep Kempen Noord en enkele particuliere boseigenaars de handen in elkaar om de nodige ecologische inrichtingswerken te organiseren.”

Hoogveen: goed voor poelkikker, kamsalamander én het klimaat

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur legt het belang voor de provincie uit: “Door te investeren in dit gebied, beschermen we onze waardevolle landschappen en de soorten die er leven. Europees beschermde soorten als de poelkikker, gevlekte witsnuitlibel en de kamsalamander hebben dit herstel broodnodig. Het zijn bovendien Provinciaal Prioritaire Soorten, kenmerkende soorten voor onze provincie waar we extra op inzetten.
Niet enkel de biodiversiteit wint bij deze herstelwerken, ook voor het klimaat zijn er duidelijke voordelen. Veen neemt regenwater op en geeft het vertraagd vrij, een belangrijke eigenschap in tijden van wateroverlast en droogte. En het neemt CO2 op, waardoor dat niet vrijkomt in onze atmosfeer. Een project waarbij Bosgroepen en boseigenaars samenwerken om voordelen voor de biodiversiteit en het klimaat te realiseren, ondersteunen we graag.”

Herstelplan voor het veen van Rommers, Koeberg en Klein Eyssel
 
De komende twee weken worden de oevers vrijgemaakt en geplagd door een gespecialiseerde aannemer omdat het veen afsterft door toenemende schaduw en bladval. Ook de delicate waterhuishouding wordt aangepakt zodat het hoogveen niet verder uitdroogt. De inrichtingswerken zijn een samenwerking tussen particuliere boseigenaars en Bosgroep Kempen Noord. Ze kaderen in een herstelplan van een ecologisch hoogveennetwerk in Hoogstraten. Vorig jaar werd het veen van Rommens hersteld, dit jaar Koeberg en volgend jaar wordt er gekeken naar Klein Eyssel. Dankzij de ondersteuning van de provincie en Projectsubsidies Natuur van het ANB kunnen de boseigenaars die ambitieuze Europese natuurdoelen realiseren.
De domeinen blijven vanwege hun gevoelige biodiversiteitswaarden afgesloten voor het publiek, maar gegidste wandelingen volgen na de werken.
Wie zijn de Antwerpse Bosgroepen?

Bosgroep Kempen Noord is één van de vier Bosgroepen actief in de provincie Antwerpen. Met de financiële steun van de provincie ondersteunen en adviseren zij boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. Elke boseigenaar kan gratis aansluiten bij de Bosgroep. Hij of zij krijgt er advies en informatie bij het bosbeheer en hulp bij de administratie. De Bosgroepen vormen hét aanspreekpunt voor de aanplant van nieuwe bossen en bosuitbreiding, zowel voor privé-eigenaars als lokale besturen. Meer info op www.bosgroep.be

Foto: Uitvoering van de werken op Rommensbos, Hoogstraten – Copyright: Bosgroep Kempen Noord