Maandag 13 mei stelt Dirk Geldof (auteur, lector Sociaal Werk aan de Karel de Grote Hogeschool, hoofddocent Universiteit Antwerpen & onderzoeker Kenniscentrum Gezinswetenschappen Odisee) de geheel vernieuwde 9e druk voor van zijn boek ‘Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert’.
Hij schetst kort de krachtlijnen van het boek en de nieuwe ontwikkelingen in superdiversiteit. Daarna volgt een panelgesprek o.l.v. journalist en schrijver Tom Naegels met vertegenwoordigers uit onderwijs, vluchtelingenwerk en zelforganisaties.

“Begin 2019 werd Antwerpen een majority-minority-city: een stad waar de meerderheid van de inwoners een migratie-achtergrond heeft”, vertelt de auteur. “Superdiversiteit betekent steeds meer landen van herkomst, meertaligheid, levensbeschouwelijke diversiteit, en groeiende verschillen binnen gemeenschappen. Die superdiversiteit bestaat in de wijken, op scholen of hogescholen, en in bedrijven of organisaties. Waar superdiversiteit in de samenleving normaliseert, is het een fenomeen dat politiek vooral polariseert. Paradoxaal genoeg staan heel wat politieke debatten over integratie daarmee net een stuk integratie en polarisatie in de weg.”
 
Die polarisatie blijft achterwege in het boek ‘Superdiversiteit’, dat op basis van onderzoek de uitdagingen schetst die samengaan met een samenleving die superdivers wordt. Niet alleen de cijfers zijn nieuw, ook het debat over superdiversiteit is uitgediept in de nieuwe editie van het boek.
 
Dirk Geldof: “Het toont waarom de zogenaamde ‘vluchtelingencrisis’ niet de motor van superdiversiteit is, maar wel de beeldvorming bepaalt. Het laat ook zien waar onze taal steeds meer tekortschiet. Het wijst op het risico van groeiende gekleurde armoede. Het legt de paradox uit waarom integratie wél werkt, en tegelijk tot meer debatten erover leidt. Het laat zien waarom de diversiteit de volgende jaren verder zal toenemen, en niet alleen in de steden. Kortom, deze hernieuwde uitgave biedt inzicht voor al wie voorbij de oneliners of migratie in de verkiezingsdebatten wil kijken, en een kader voor al wie in diversiteit werkt.”

Programma
Boekvoorstelling door Dirk Geldof (auteur, lector Sociaal Werk KdG & hoofddocent UA & onderzoeker Kenniscentrum Gezinswetenschappen)
Panelgesprek onder leiding van Tom Naegels (journalist & auteur) met
Samira Azeroual, schooldirectrice De Kleine Wereldburger
Pascal Debruyne, Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Mohamed El Khalfioui, coördinator Kif Kif
Receptie
Wanneer: maandag 13 mei 2019, van 16.30 – 18.00 u.
Waar: Campus Zuid (bibliotheek, 4e verdieping), Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen.