De Boekenweek wordt dit jaar weer samen gevierd in Vlaanderen én Nederland. Het publiek maakt in een feestelijke sfeer kennis met de allernieuwste uitgaven van dit voorjaar.

Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Dat is het thema van deze Boekenweek. Herman Koch schreef het Boekenweekgeschenk en Connie Palmen het Boekenweekessay. Ze treden samen op tijdens het Passa Portafestival op 26 maart in Brussel.

Zes Nederlandse auteurs wiens werk dicht bij Boekenweekthema aansluit, treden op in het kader van Vice Versa, een project in samenwerking met de Taalunie.

Vice Versa – auteurs live on stage
 28 maart, 19.30 u Kluun en Brusselmans in gesprek in Standaard Boekhandel Dok Noord – Gent  28 maart, 20 u Heleen van Royen in Boekhandel Malpertuis – Genk  29 maart, 14 u Abdelkader Benali in het Letterenhuis – Antwerpen m.m.v. Boekhandel De Groene Waterman  30 maart, 20 u Ronald Giphart in Boekhandel De Zondvloed – Mechelen  30 maart, 20 u Inge Schilperoord Boekhandel Theoria – Kortrijk  2 april, 15 u Frank Westerman Boekhandel Barbóék – Leuven m.m.v. 30CC

Collector’s items Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay
Traditiegetrouw verschijnen ter gelegenheid van de Boekenweek een Boekenweekgeschenk en een Boekenweekessay. Twee felbegeerde uitgaven die uitsluitend verkrijgbaar zijn tijdens de Boekenweek in de boekhandel. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar van de hand van Herman Koch. Het Boekenweekessay is geschreven door Connie Palmen.

Makkelijk leven – Boekenweekgeschenk

Tom Wiener is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken. Van zijn bestsellers Misdaad zonder grenzen en Makkelijk leven zijn wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Tom leidt een uiterst comfortabel leven; hij is gelukkig getrouwd met Julia en heeft twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is. Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna – op wie Tom en Julia niet dol zijn – opeens voor de deur. Ze is door Stefan geslagen en dat is niet de eerste keer. Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn ‘Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken’?
Makkelijk leven, het Boekenweekgeschenk van Herman Koch, laat prachtig zien hoe een man die met zijn levensinzichten zo succesvol is opeens alle zeilen bij moet zetten om de problemen in zijn eigen leven het hoofd te bieden.
HERMAN KOCH (1953) is auteur van de wereldberoemde roman Het diner, die aan 48 landen werd verkocht en wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times stond. De Amerikaanse verfilming, met Richard Gere in de hoofdrol, gaat in het voorjaar van 2017 in première. In november 2016 verscheen Kochs meest recente roman, De greppel.

De zonde van de vrouw – Boekenweekessay

In De zonde van de vrouw onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap, niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouwen iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.

CONNIE PALMEN (°1955) vestigde in 1991 haar naam met de filosofische roman De wetten. Vele titels en bekroningen volgden. In 2016 won zij de Libris Literatuur Prijs voor haar meest recente roman Jij zegt het (Prometheus). Tijdens de Boekenweek is het Boekenweekessay De zonde van de vrouw voor € 3,50 in de boekwinkel te verkrijgen.

Meer info via www.boekenweek.be.