De omzet van de verkoop van papieren boeken in Vlaanderen is in 2016 licht gedaald met 0,7 %. Vooral het laatste kwartaal van 2016 maakte zoals verwacht veel goed. De meest opvallende groei situeert zich bij de kinderboeken. Het meest succesvolle boek is ook in 2016 een kookboek met name Puur Pascale, van Pascale Naessens. Lize Spit kaapt de tweede plaats weg met Het smelt als best verkochte debuutroman. De verkoop van digitale boeken steeg naar 3,9 % van de totale boekenmarkt.

Kinderboeken verkopen als zoete broodjes, andere boekengenres doen het minder goed De kinderboeken doen het opvallend goed met een omzetstijging van 3,2 %. J.K. Rowling slaagt erin met Harry Potter generaties lang in spanning te houden want ook de meeste recente titel Harry Potter en het vervloekte kind kende een zeer goede verkoop in 2016.

Andere titels die we in de Top 10 van de kinderboeken terugvinden zijn onder meer de boeken van K3 (Studio 100), De Waanzinnige Boomhut-reeks van Andy Griffiths (Uitgeverij Lannoo), Het leven van een loser van Jeff Kinney (De Fontein), De wereld rond in 80 dagen van Koen Brandt (Het Geluidshuis) en de D5R-reeks van Jan Ruysbergh (Borgerhoff en Lamberigts).

Alle andere boekengenres tonen een lichte daling in hun omzetcijfers. De grootste omzetdaling kunnen we optekenen in het stripgenre (-4,9 %), al zien we in de Globale Boeken Top 20 dat de stripreeksen De Kiekeboes en F.C. De Kampioenen (Standaard Uitgeverij) toch goed vertegenwoordigd blijven met maar liefst zeven titels.

Wat is het meest verkochte boek in Vlaanderen? In 2016 wist Pascale Naessens voor het derde jaar op rij met Puur Pascale (Uitgeverij Lannoo) het Vlaamse publiek te bekoren. Ook Koken met gezond verstand (Manteau) van Jeroen Meus en Nooit meer diëten (Borgerhoff & Lamberigts) van Sandra Bekkari vinden we terug in de Globale Boeken Top 20. De omzet in het boekengenre fictie vrije tijd bleef in 2016 op quasi hetzelfde niveau als in 2015 (+0,6 %).

Lize Spit debuteert op spectaculaire wijze Opvallend is de intrede van Lize Spit die met haar ijzersterke debuut meteen de tweede plaats veroverde in de Vlaamse Boeken Top 20 over alle genres heen. De overige Vlaamse auteurs vinden we terug op de 10e plaats (Pieter Aspe met Import), de 12e plaats (Griet Op de Beeck met Gij nu) en de 20e plaats (Stefan Hertmans met De Bekeerlinge). Het valt ook op dat er geen enkele Nederlandse auteur terug te vinden is in de Globale Boeken Top 20. Als genre kende de boeken in het fictiegenre een lichte terugval (-1,9 %).
VLAAMSE GLOBALE BOEKEN TOP 20 OVER ALLE GENRES HEEN 1. Puur Pascale – Pascale Naessens (Uitgeverij Lannoo) 2. Het Smelt – Lize Spit (Das Mag Uitgeverij) 3. Dagelijkse Kost / Koken met gezond verstand – Jeroen Meus (Manteau) 4. De Kiekeboes /145 Wie a zegt – Merho (Standaard Uitgeverij) 5. Harry Potter en het vervloekte kind – J.K. Rowling (Uitgeverij De Harmonie) 6. De Druivelaar / 2017 (INNI Group) 7. De Kiekeboes / 147 Gebroken zwart – Merho (Standaard Uitgeverij) 8. De Kiekeboes / 146 Alibaberg – Merho (Standaard Uitgeverij) 9. Harry Potter and the Cursed Child – J.K. Rowling (Little Brown) 10. Import – Pieter Aspe (Manteau) 11. Het geheim van mijn man – Liane Moriarty (Bruna Uitgevers) 12. Gij nu – Griet Op De Beeck (Prometheus) 13. Nooit meer diëten – Sandra Bekkari (Borgerhoff & Lamberigts) 14. Het meisje in de trein – Paula Hawkins (Bruna uitgevers) 15. F.C. De Kampioenen / 89 Paniek in Pussycat – Hec Leemans (Standaard Uitgeverij) 16. Nooit meer diëten / 2 Sandra Bekkari (Borgerhoof en Lamberigts) 17. F.C. De Kampioenen / 90 De kampioentjes maken het bont – Hec Leemans (Standaard Uitgeverij) 18. F.C. De Kampioenen / 91 De malle mascotte – Hec Leemans (Standaard Uitgeverij) 19. Als de rododendron bloeit – Santa Montefiore (Meulenhoff Boekerij) 20. De bekeerlinge – Stefan Hertmans (De Bezige Bij)