Het Mudia, het Didactisch Kunstmuseum, brengt de kunstgeschiedenis tot leven met zijn fantastische collectie van meer dan 300 originele werken. Van 23 tot 25 juli wordt de nationale feestdag met een paar dagen verlengd en worden de Belgen in het zonnetje gezet.

Drie dagen lang zal het Festival Mudia het dorp Redu tot leven brengen met een tentoonstelling van Belgische stripverhalen, signeersessies, beeldententoonstellingen, conferenties, thematische rondleidingen en participatieve ateliers. Het programma is omvangrijk maar zou niet volledig zijn zonder muziek: het Caecilia Wind Orchestra, Dear Old Chaps en jamsessies zullen het publiek begeleiden tijdens hun bistronomische proeverijen.

Het stripverhaal
Het beroemde boekendorp Redu zal dus ter gelegenheid van de nationale feestdag leven op het ritme van de stripverhalen. In de kerk van het dorp is een striptentoonstelling te zien, getiteld “Le Tour de Belgique en BD” van het Belgisch Stripcentrum in Brussel.

Verschillende generaties van kunstenaars en ontwerpers brengen met hun werk hulde aan hun land van herkomst, België: Franquin, François Schuiten, Didier Comes, Tibet, Servais, Merho, Marc Sleen, Olivier Shrauven en Brecht Evens. Vlaanderen en Wallonië, maar ook Brussel, worden in beeld en kleur tot leven gebracht aan de hand van originele geschriften. Ontmoetingen met de schrijvers en tekenaars en signeersessies staan eveneens op het programma, met Jean- Claude Servais als headliner.

Redu op het ritme van de kunst
Beeldhouwers, zowel beroeps als amateurs, zullen hun werken presenteren in het Mudia en in het dorp Redu, waar een artistieke wandeling wordt aangeboden. Via dezelfde route worden de ingezonden werken van de kinderen die aan de tekenwedstrijd hebben deelgenomen, gepresenteerd en kan het publiek stemmen voor de prijs.

Léon Spilliaert in de bloemetjes gezet
De Belgische kunst, goed vertegenwoordigd in het MUDIA, zal centraal staan met thematische rondleidingen die worden aangeboden, maar ook lezingen over de Belgische schilder Léon Spilliaert en de ontvangst van een van zijn mooiste werken, “De Baadster”. Het is gesigneerd, dateert uit 1910 en werd gemaakt in een van de beste periodes uit de carrière van Léon Spilliaert. Het Mudia, nog steeds het meest ludieke kunstmuseum, zal zijn bezoekers nieuwe spelletjes en quizzen aanbieden.

Wij zijn allemaal Belgische kunstenaars, een dorp viert feest
Tijdens het Mudia-festival viert het hele dorp Redu drie dagen lang feest. De partners van het dorp (La Reduiste, La Maison des Laines, Ouvrez l’Œil,…) organiseren tentoonstellingen, voorstellingen en workshops rond het thema “Wij zijn allemaal Belgische kunstenaars”.

Het volledige programma is terug te vinden op www.mudia.be

Foto: www.carascom.com