Water & Fire verenigt twee gelegenheidswerken van Georg Friedrich Händel met een ceremonieel karakter: Water Music en Music for the Royal Fireworks. Saxofonist Eric Sleichim en organist Reitze Smits arrangeerden de twee muziekstukken voor saxofoonkwintet en groot orgel. Door de rijke registers van het orgel wordt het mogelijk om alle stemmen te spelen.
Het groot orgel wordt in deze productie vervangen door een Decaporgel. Bl!ndman werkt niet alleen muzikaal samen met de Herentalse orgelbouwers, maar de werkplaatsen vormen ook de locatie voor deze unieke productie.

De arrangementen vertrekken vanuit de pure pracht van de composities en blijven trouw aan de taal van Händel. In dit programma krijgt Händel gezelschap van de Franse componist Jean-Féry Rebel. In de orkestsuite Les élémens illustreert die laatste hoe aarde, water, lucht en vuur een voor een opdoemen uit de chaos om orde te vormen. Aarde, water, lucht en vuur zullen tijdens deze onvergetelijke avond ook centraal staan.
Bl!ndman viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Eric Sleichim richtte in 1989 zijn saxofoonkwartet met traditionele bezetting op. Bl!ndman experimenteerde eerst vooral met hedendaags repertoire, maar in zijn zoektocht naar nieuwe mogelijkheden voor de sax kwam Eric Sleichim ook op het pad van de oude muziek. In 2013 speelde Bl!ndman in de Sint-Catharinakerk zo’n oude muziekprogramma, 32 Foot: The Organ of Bach.

Om 19.30 uur komen we samen aan het Kempisch Kanaal. Na een korte wandeling komen we aan bij de tribune voor de werkplaatsen van Decap orgels. Het concert vindt plaats in de openlucht. Afsluiten doen we met een vuuract van circusschool Locorotondo.
Om 14 en 16.30 uur zijn er gratis rondleidingen in de orgelfabrieken door familie Decap. U kunt zich inschrijven via cultuurcentrum@herentals.be. Geef het gewenste uur, uw contactgegevens en aantal personen mee.

Programma 
Watermusic Suite (1717) – G.F. Händel (1685 – 1759) / arr. E. Sleichim, R. Smits
Suite nr.1 in F
Suite nr.2 in D
Suite nr.3 in G
Suite nr.2 in D
Le cahos uit Les élémens – J.F. Rebel (1666 – 1747) / arr. E. Sleichim 
Le verbe, uit La Nativité du Seigneur – O. Messiaen (1908 – 1992) / arr. E. Sleichim 
Music for the Royal Fireworks – G.F. Händel (1685 – 1759) / arr. E. Sleichim, R. Smits
Ouverture – adagio, allegro, lentement, allegro
La paix – largo alla siciliana
La réjouissance – allegro
Credits
Eric Sleichim (artistieke leiding, arrangementen, altsaxofoon), Reitze Smits (arrangementen), Koen Maas (sopraansaxofoon), Pieter Pellens (sopraansaxofoon), Piet Rebel (tenorsaxofoon), Raf Minten (baritonsaxofoon)

€ 19 / € 16 (Vriendenpas) / € 9,50 (Vrijetijdspas)

Zaterdag 14 september 2019
20:00 (Einde 21:15 / geen pauze)

Orgelfabriek Decap orgels
Langepad 51
2200 Herentals

Foto’s & video: www.schaliken.be