3 september was bij het Noordtheater het startschot van hun 48ste theaterseizoen en meteen ook de première van Black Comedy een succesvolle comedy van auteur Peter Shaffer. Deze éénakter is voor het eerst uitgevoerd in 1965. Het is geschreven om opgevoerd te worden onder een omgekeerd lichtschema, waar je als toeschouwer moet aan wennen, als het licht is, dan is het donker en als het donker is, dan is het licht. Zo begint dit toneelstuk op een verduisterd podium. Na enkele minuten van de actie is er kortsluiting en wordt het podium verlicht om de personages in een “black-out” te onthullen. Bij de weinige keren dat lucifers, aanstekers of fakkels worden aangestoken, worden de lichten zwakker. Black Comedy werd voor het eerst opgevoerd in het Chichester Festival Theatre door het National Theatre op 27 juli 1965 en vervolgens in de Old Vic, Londen.

 

Het is een toneelstuk waar de toeschouwer alles ziet wat hij niet hoort te zien… Het is een chaotisch kat en muis spel met licht en donker. Een hectische race tegen de klok waarin niets gaat zoals gepland. Alles loopt gewoon verkeerd wanneer iedereen op de verkeerde plaats staat of op het verkeerde moment binnen komt. BLACK COMEDY bewijst dat in donker alles mogelijk is, en vooral het ergste.

 

 

Het geniale wat de schrijver op papier zette,  ligt hem in het omkeren van licht en duisternis. Wat begint voor het publiek in het duister, wordt plots door een lichtpanne heel licht. Als de toeschouwer ineens alles duidelijk ziet, spelen de acteurs alsof ze geen steek meer voor de ogen zien. Het zijn hilarische toestanden waar hier en daar enkele hoeken af zijn, slapsticks achtige momenten er wordt gesleep met meubelen in het donker, en naargelang de toestanden waar licht en donker niet op hun plaats zijn wordt er een race over het podium gelopen met vallen en opstaan. Dit alles is te gek om los te lopen, waar je willen of niet heel het stuk door je lachspieren zal gebruiken. Doch, op het einde van het stuk,  komt alles goed en wordt het weer licht … of is het nu donker?

Dit laten we aan u om daar over te beslissen. BLACK COMEDY is een theaterstuk is een Comedie van PETER SHAFFER, onder de regie van HANS LIGTVOET, en een bijzonder op het lijf geschreven cast met ABEL TJANTELE – ALEX VAN LIESHOUT – BART ANTHEUNIS – GILBERT VAN ASSELT – GLENN VAN HAUWELS – HANNELORE PAUWELS – JILL JOCHEM – MARISA DE SCHRIJVER.


 

Auteur: Peter Shaffer
Regie: Hans Ligtvoet

Cast:

Glenn Van Hauwenis:  Brindsley Miller

Abel Tjantelé: Schuppanzigh

Alex Van Lieshout: Harold

Bart Antheunis: Kolonel Melkett

Gilbert Van Asselt: Georg Bamberger

Jill Jochem: Clea

Marisa De Schryver: Carol

Veerle Lombaert​: Miss Furnival

BLACK COMEDY wordt gespeeld van 03 september 2022 T/M 01 oktober 2022 in het NOORDTEATER – Sint Nicolaasplaats 6 – 2000 Antwerpen.

TICKETS & INFO: 03/231 20 08 of :

https://www.noordteater.be