De vaccinatiegraad van verpleeg- en zorgkundigen op de Vlaamse spoedgevallendiensten moet omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van Matthijs Samyn (UAntwerpen)(foto). “Mensen die zich niet laten vaccineren, geven vaak aan dat ze het vaccin niet vertrouwen.”
46 procent van de verpleeg- en zorgkundigen van spoedgevallendiensten in Vlaanderen laat zich niet vaccineren tegen griep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. “Dat cijfer moet omhoog”, zeggen de onderzoekers. “Aan dit onderzoek namen 548 medewerkers deel van de spoeddiensten van 41 Vlaamse ziekenhuizen”, leggen professor Pierre Van Damme en onderzoeker Matthijs Samyn (UAntwerpen) uit. “Dat cijfer is aan de lage kant”, zegt Matthijs Samyn, master in de verpleeg- en vroedkunde op de Universiteit Antwerpen. “Griep is niet ongevaarlijk. In een ziekenhuis, waar patiënten een verminderde weerstand hebben, is het risico nog groter.”
Drie procent van de respondenten die het griepvaccin kreeg, was later afwezig door griep. Bij de respondenten die niet gevaccineerd waren, was de afwezigheid door griep hoger (elf procent).

Geen vertrouwen in vaccin
“Eén derde van de bevraagden kent de correcte definitie van griep volgens de Wereldgezondheidsorganisatie niet. 12 procent van de gezondheidsmedewerkers blijft werkzaam met de symptomen van griep, 30 procent twijfelt bij ziekte om thuis te blijven.
“De verpleeg- en zorgkundigen geven aan dat ze zich laten vaccineren om zelf geen griep door te moeten maken, maar vinden het ook belangrijk om hun familieleden en de patiënten te beschermen”, legt Samyn uit. “Wie zich niet laat vaccineren, geeft aan dat hij of zij nog nooit griep heeft doorgemaakt. Maar ook de veronderstelling dat je griep kan krijgen van de vaccinatie en het feit dat er geen vertrouwen is in het vaccin, zijn belangrijke redenen om het spuitje te laten passeren.”

Volgens de onderzoeker moeten gezondheidsmedewerkers beter geïnformeerd worden. “Zo zal de vaccinatiegraad stijgen en zal het absenteïsme nog meer dalen. Een universeel vaccinatiebeleid zou een meerwaarde kunnen betekenen.”

Foto: UAntwerpen