Unique Cycling, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland, waardeert elektrische fietsen op, dit op basis van ingekochte merkfietsen. Minder goede onderdelen, zoals banden, zadels, zadelpennen, sturen en handvatten, worden vervangen door aanzienlijk betere. Zo ontstaan zeer exclusieve, bovengemiddeld presterende e-bikes. Nieuw is de Alba Unique Red Line Ergonomic, een zeer comfortabele en veilige e-bike met veel extra’s.

“Onze elektrische fietsen in de Unique-serie behoren na de aanpassingen tot de top,” zegt samensteller Albert Hendriks, directeur van het Fries bureau voor toerisme, zelf een fervente toerfietser en het jaar rond fietsentester. “Unique e-bikes worden vooral ingezet op de lange Elfstedenroute en worden daarom gebouwd van de beste onderdelen uit de hele wereld, met de hand, deels in Tsjechië, deels in Friesland, in Wolvega. De fietsen komen als doosartikel, plat, binnen. We doen zaken met Alba Bikes in Arnhem, opgezet door Hans de Boer, voormalig verkoopmanager bij Gazelle. Voor de montage krijg ik hulp van fietsenmaker Henk Weerman in ons dorp. Hij doet ook de fijnafstelling. Met het onderscheidende label Unique gaan ze uiteindelijk de weg op. Goedkoop zijn ze niet, van €2.500,- tot €3.500,-, maar wel héél goed. De extra aandacht voor veiligheid en comfort zie je direct aan de fietsen af.”

De nieuwste: Alba Unique Red Line Ergonomic
Bij de nieuwste serie ligt de nadruk op de gebruiksvriendelijkheid en het voorkomen van ongemakken als zadel- en rugpijn, vermoeidheid en tintelende vingers tijdens lange ritten. De gloednieuwe Alba Unique Red Line Ergonomic e-bike heeft een handmatig multiverstelbaar stuur, een ergonomische zadelpen met parallellogramvering (betere schokdemping bestaat er niet volgens Hendriks) en een ergonomisch zadel dat de druk op de genitale zone reduceert tot bijna nul. Het zadel met een open gleuf in het midden voorkomt een doof gevoel in het kruis. Dankzij de linker en rechter achteruitkijkspiegel heeft de fietser zonder omdraaien, en zonder uit balans te raken, altijd zicht heeft op achteropkomend verkeer. “Je hoeft je niet meer steeds te vervormen tot een wokkel om zicht te hebben op wat achter je gebeurt,” zegt Hendriks.
De speciale leren handvatten met een groter contactoppervlak voor de handpalm zorgen voor meer grip op het stuur en een betere doorbloeding van de handen. Op de nieuwe Red Line Ergonomic is de berijder rondom zichtbaar in het donker dankzij de ook zijwaarts stralende LED-koplamp, het felle achterlicht en de unieke LED-contourverlichting van de fietstassen. Deze recent door Basil in Ulft ontwikkelde gemakkelijk afneembare en borgbare tassen kunnen ook als rugzak dienst doen.

De exclusieve Alba Unique Red Line Ergonomic met een unisex frame kost met alle extra’s €3.100,-. De fiets is te huur voor €30,- per dag in combinatie met een Friesland Holland fietsvakantie.

Unique staat voor Unique Cycling, een handelsnaam van Friesland Holland Travel Service (www.frieslandtravel.com en www.frieslandfietsvakanties.com)
Verhuur en verkoop
Friesland Holland Travel Service BV, Hoofdstraat West 38, 8471 HV Wolvega, tel. 0561-615364, info@frieslandholland.nl,
www.frieslandholland.nl, www.frieslandtravel.com, www.albatesten.nl
Verkoop en service in samenwerking met Henk Weerman Wielersport te Wolvega.

Foto: De Alba Unique Red Line Ergonomic. Fotomodel: Melkveehouder en promotor van plattelandsvakanties, Trienke Elshof uit Weststellingwerf in een T-shirt van www.frslnd.nl / www.friesnieuws.nl