In Nieuwjaar mondt een familievakantie op Lanzarote uit in een nachtmerrie.

Lanzarote, nieuwjaarsdag. Henning wil fietsend de steile weg naar Femés beklimmen. Zijn materiaal is slecht, de fiets trapt zwaar en hij heeft geen proviand mee. Terwijl hij tegen wind en helling vecht laat hij zijn leven de revue passeren. Ogenschijnlijk loopt alles op rolletjes: hij heeft twee gezonde kinderen en een goede baan. Met zijn vrouw Teresa vormt hij een modern ouderpaar: ze delen de zorg 50/50. Maar eigenlijk gaat het slecht met Henning. Hij is al tijden overbelast. Kostwinner, echtgenoot, vader – geen van de rollen lijkt hem op het lijf geschreven. Wanneer Henning uitgeput in Femés aankomt realiseert hij dat hij er eerder is geweest. Toen hij hier als kind was is er iets vreselijks gebeurd, iets wat hij diep heeft weggestopt. Iets wat hem blijkbaar al die jaren heeft achtervolgd.
Nieuwjaar werd al overladen met goede recensies in Duitsland.
 
‘De spanning en het commentaar op de samenleving zijn op meesterlijke wijze met elkaar verbonden. Met lichte toets combineert Zeh een intelligent verhaal over moderne mannenrollen met een duister psychologisch verhaal.’ – Süddeutsche Zeitung
 
Juli Zeh debuteerde in 2001 met Adelaars en engelen. Met Speeldrift (2006) brak ze door bij het grote publiek. Daarna volgden diverse romans. In 2016 verscheen Ons soort mensen, dat genomineerd werd voor de Europese Literatuurprijs. Juli Zeh ontving voor haar werk een groot aantal prijzen, waaronder de Duitse Boekenprijs, de Fiedrich Hölderlinaanmoedigingsprijs, de Per Olov Enquistprijs, de Ernst Thollerprijs en eind 2013 de Thomas Mannprijs. Ze wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Duitse schrijvers.

Nieuwjaar verschijnt 8 november 2019 * ca. €20,99 * gebonden * ca. 176 pagina’s * ISBN 978 90 263 4641 5 * NUR 302 * oorspronkelijke titel Neujahr * oorspronkelijke uitgever Luchterhand * vertaling Annemarie Vlaming * omslagontwerp Marry van Baar * e-book ca. €12,99 * ISBN 978 90 263 4642 2.

Foto: Ambo/Anthos