Op woensdag 23 oktober opent de bibliotheek van Ekeren haar gloednieuwe Taalpunt Nederlands met een heus openingsfeest. Iedereen is die dag welkom om samen met actrice Simone Mildochter zijn of haar stem te lenen aan een verhaal.
 
Het Taalpunt Nederlands werd vanaf 2009 ontwikkeld in de stad Antwerpen. Het opende dat jaar in de bibliotheek van Borgerhout. Intussen zijn er in de stad 8 Taalpunten, Ekeren meegerekend, waar de bibliotheken hun kennis en expertise ter beschikking stellen. Op elke locatie worden er taalcursussen, grammatica- en spellingsboeken, lees- en infoboeken, kranten in eenvoudige taal, luisterboeken en Vlaamse films aangeboden. En het concept breidde zich uit met in totaal 115 Taalpunten Nederlands in heel Vlaanderen die gebruik maken van de databank en de communicatiematerialen die werden ontwikkeld in verschillende talen.
 
Voortrekkersrol
Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud is erg verheugd met dit nieuwe Taalpunt in Ekeren: “De kennis van het Nederlands is belangrijk om actief deel te kunnen nemen aan onze samenleving. In de Taalpunten kunnen nieuwkomers en anderstaligen terecht om buiten de klassikale omgeving van het NT2-onderwijs, op hun eigen tempo en op maat van hun eigen interesses, hun Nederlandse taalkennis te oefenen. Het is een van de vele voorbeelden die aantonen hoe moderne bibliotheken ook in de digitale maatschappij van vandaag een bijzonder relevante rol kunnen blijven spelen als kennisverspreiders. Met de Antwerpse bibliotheken proberen we consequent een voortrekkersrol te spelen op dat vlak.”
 
Heel wat mogelijkheden
In de Taalpunten Nederlands kunnen anderstaligen ook gratis hun Nederlands oefenen op een taalcomputer onder begeleiding van vrijwilligers. Daarnaast werken ze samen met verschillende partners om bijvoorbeeld schrijf- en poëzieprojecten, toneel- en filmvoorstellingen, samenleesgroepen of auteurslezingen in de bib te organiseren. Het bibliotheekpersoneel in de Taalpunten kreeg een gespecialiseerde opleiding om anderstaligen bij te staan. Sinds 2015 is er ook een samenwerking met Atlas opgezet en vindt in vier bibliotheken een Open Inloop Taal plaats waar anderstaligen hun Nederlands kunnen komen oefenen op een informele ontspannen
manier.
 
Openingsfeest
Tijdens het openingsfeest op 23/10 staat er van 10 tot 16 uur een mobiele vertelstudio in de bibliotheek, waarin actrice Simone Milsdochter iedereen uitnodigt om zelf stemacteur te worden in een spannend vertelverhaal. Bezoekers spelen mee en luisteren naar zelfgemaakte hoorspelen met sprookjes, fabels en verhalen van Zimbabwe tot de Noordpool, van Assepoester tot Alibaba. ’s Middags kunnen kinderen zich laten grimeren.