De provincie Antwerpen investeert in een nieuwe speeltuin achter het kasteel Rivierenhof. Om de nieuwe speeltuin mee vorm te geven, konden de bezoekers hun input geven via een online enquête. Ruim driehonderd mensen vulden de enquête in. Hun input zal nu mee de invulling van de nieuwe speeltuin bepalen. Het provinciebestuur investeert in totaal 450.000 euro in de zone achter het kasteel. Meer dan 300 bezoekers van het Rivierenhof namen in december en januari de tijd om hun mening te geven over de geplande speeltuin achter het kasteel Rivierenhof. Op deze manier wil de provincie een speeltuin ontwerpen die tegemoet komt aan de wensen van de parkbezoekers. Ook 217 kinderen van de stedelijke basisschool Inpeeria uit Deurne gaven hun mening. Zij werden bevraagd over de speelvormen die ze het fijnst vinden.
Gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen Bruno Peeters: “De speeltuin naast het kasteel Rivierenhof dateert uit 2000 en is aan vervanging toe. Na de heraanleg van de Jezuïetendreef in 2015-2016 pakken we nu de zone aan tussen het kasteel en de gerestaureerde slotgracht. De tennispleinen maken plaats voor een nieuwe speeltuin die volledig wordt afgestemd op de vragen van de gebruikers. De resultaten van enquête geven we dan ook integraal mee aan de speeltuinbouwers. We voorzien in totaal 450.000 euro voor de afbraak van de tennisvelden, de bouw van een nieuwe speeltuin en een omheining voor de slotgracht.”

De ideale speeltuin is uitdagend en bestemd voor jong en minder jong.
Vooral ouders tussen 26 en 45 jaar namen de tijd om de enquête in te vullen. Bij mooi weer en in het weekend komen ze vooral vanuit Deurne (66%) en Borgerhout (10%), met hun kinderen spelen in het Rivierenhof. Zij appreciëren de huidige speeltuin maar vinden hem te klein, niet uitdagend genoeg, te weinig gevarieerd en vooral verouderd en afgeleefd. “Daarom dat we investeren in een nieuwe speeltuin.”, aldus Bruno Peeters. “We streven er wel naar om de oude speeltuin te laten staan tot de werken aan de nieuwe zijn afgerond. Zo kunnen de kinderen wel blijven spelen!”

De ideale speeltuin is opgebouwd rond een specifiek thema, dat de fantasie van de kinderen prikkelt.
De speeltuin is groot (‘het park waardig’) en is aangepast en uitdagend voor alle leeftijden. Een terras met zicht op de speeltuin staat ook hoog op het wensenlijstje. Klimmen, glijden, schommelen en een kabelbaan staan bovenaan het verlanglijstje. Bovendien is het een uitdrukkelijke wens dat de speeltuin mooi in het park geïntegreerd wordt door het gebruik van natuurlijke materialen. “De provincie streeft er naar om met natuurlijke materialen te werken,” aldus Bruno Peeters, “dus het is fijn om te zien dat onze bezoekers dit appreciëren. Het is ook zeer interessant om te weten te komen welke speeltuigen op het meeste bijval kunnen rekenen.”

Over de beste ondergrond lopen de meningen uiteen. De meerderheid heeft een voorkeur voor zand, boomschors, speeltuintegels en kunstgras vervolledigen de top 4. Voor sommige ouders spelen potentiële vuile kleren een doorslaggevende rol, anderen zitten daar minder mee in. De resultaten leren ook dat de gebruikers veiligheid en de aanwezigheid van zitbanken, vuilbakken, schaduwplekken, een fietsenstalling en toiletten(*) belangrijk vinden. Tachtig procent van de bezoekers kom met de fiets (37,7 %) of te voet (43 %). Gedeputeerde Bruno Peeters: “Al deze bevindingen nemen we ter harte. In 2018 willen we onze bezoekers een nieuwe speeltuin kunnen aanbieden die zoveel mogelijk rekening houdt met deze input. Voor de provincie is het trouwens ook erg belangrijk dat we aandacht besteden aan kinderen met een handicap of in een rolstoel, met enkele aangepaste toestellen.