Het kasteel Wiśnicz is gelegen ten noorden van Nowy Wisnicz, op ongeveer een uur rijden ten oosten van Krakau. Het versterkte bastion kijkt uit op de vallei van Leksandrowka. Het heeft de vorm van een regelmatig gebouw met vier vleugels, met een binnenkoer en drie torens.  De oorsprong van het kasteel wordt geassocieerd met de handelsactiviteiten van het geslacht Kmita, die rond de 14-de eeuw begonnen met belangrijke landgoederen. Het strategisch gelegen kasteel diende in die tijd als versterkte residentie van de eigenaars. De stichter was Jan Kmita, die in de jaren 70 van de 14-de eeuw hoofd was van de gebieden rond Sieradz, Ruski en Krakow.
Het bestaan van het kasteel vinden we voor de eerste keer terug bij de rekeningen van de zoutmijn van Bochnia in het jaar 1396. De residentie blijft in handen van het geslacht Kmita tot de dood van Piotr (1553), de gouverneur van de regio rond Krakau. Na 1554 wordt het kasteel bewoond door de families Barzow en Stadnicki en in 1593 komt de sleutel van het kasteel in handen van Sebastian Lubomirski, die van keizer Rudolf II de titel van graaf van Wisnicz weet te bekomen. Zijn zoon Stanisław verbouwt de residentie in de jaren 1615-21 en versterkt het met een vijfhoekige foritificatiebastion volgens een project van Maciej Trapola. Aan de oostkant valt de barokke toegangspoort op, in de vorm van een triomfboog (1621). Lubomirski is ook de stichter van het versterkt klooster van de Karmelieten, opgericht ten zuiden van het kasteel in de kasteeltuin. Daarnaast stichtte hij ook de stad Nowy Wisnicz (1616). Wisnicz bleef in het bezit van de familie Lubomirski tot halverwege de 18-de eeuw. Daarna kwam het in handen van de familie Sanguszki, en vervolgens Potocki en Zamoyski. Na de brand in 1831 werd het verlaten en verviel tot ruïne.
De vereniging Zjednoczenie Rodowe Lubomirskich, kocht zijn oude zetel in 1901 opnieuw op en behoedde het voor volledige ondergang. Na Wereldoorlog II werd de staat eigenaar. In 1949 vatten grondige restauratiewerken aan onder leiding van Alfred Majewski. Het kasteel en andere bezienswaardigheden in Nowy Wisnicz bezitten een enorme rijkdom in verschillende opzichten: op vlak van samenstelling, het uitzicht, artistiek en historisch kader, verschillende stijlen en culturele context.
Bastion VR
Bastion VR is een vernieuwende, unieke poging om het verre verleden van het kasteel van Wisnicz op te roepen met de nieuwste visuele technologie. Met virtual reality reis je door de tijd. Een opwindende ervaring, waarin je ronddollt door het 17-de eeuwse kasteel. Je ziet het interieur en het leven van de bewoners. Echte voorwerpen in het kasteelmuseum bekijk jij  in een gecreëerde wereld eromheen. Bastion VR is afgestemd op verschillende leeftijden. En als je klaar bent met een bezoek aan het verleden, kan je ook aanschuiven voor een maaltijd uit dit tijd of nog even gaan wandelen in het bos, dat beschermd is door Natura 2000. In Nowy Wisnicz waan je je in een paar uut tijd in een volledig andere wereld. Beslist de moeite!
Www.polen.travel/be