Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar, roept de stad haar inwoners opnieuw op om mee te doen aan #BreekUIT. Nog tot en met 8 oktober krijgen Antwerpenaren die een steen uitbreken uit hun voortuin, aan hun gevel of van hun koer een gratis plantje in ruil. Zo dragen inwoners bij aan een klimaatrobuustere stad.
 
Met de campagne #BreekUIT roept de stad alle Antwerpenaren op om zoveel mogelijk verharding op te breken. De stad ontharden is een van de vele manieren om Antwerpen weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.
 
Dankzij minder stenen en meer groen krijgen we:
·       meer regenwaterinfiltratie en een hoger grondwaterpeil
·       minder wateroverlast bij zware regenval
·       meer afkoeling in de nacht tijdens een hittegolf
·       meer biodiversiteit
·       een leefbare en aangename stad
 
Antwerpenaren geven het goede voorbeeld

EcoHuis – BreekUIT Turckstraat


Luc uit Deurne onthardde vorig jaar 2/3e van zijn koertje en geniet nu van een bloemenrijke minioase. Ook de eerste deelnemers van BreekUIT 2020, Stefan en Marie uit Antwerpen, zien een jaar later het resultaat. Wat een eenvoudige koer was, is nu een leuke groene ruimte, met plaats voor planten, een paadje gemaakt met de stenen die ze verwijderden, en een leuke vijver. Basisschool Ibex uit Deurne geniet nu van een riante geveltuin die ze maar wat graag met hun kinderen onderhouden. Bewoners van een appartementsgebouw in Wilrijk maakten van een grijze ruimte voor het gebouw een plek voor regenwater en nieuwe planten.
 
De verhalen van deze uitbrekers staan op www.antwerpenvoorklimaat.be.
 
Tot 50 gratis plantjes
Bewoners die een steen uitbreken aan hun gevel, in hun voortuin, of op hun koertje, krijgen per vierkante meter ontharding tien gratis plantjes. Ze registreren op de website hoeveel vierkante meter ze uitbraken, kiezen hun plantjes en halen ze op 23 oktober af op een locatie naar keuze. Bewoners kunnen maximaal 50 plantjes krijgen. Bedrijven of verenigingen die meedoen, kunnen tot 100 plantjes verdienen.
 
Voorwaarden geveltuintjes
Stenen uitbreken op straat is toegelaten aan de voorgevel als de voorwaarden voor de geveltuintjes gevolgd worden. Die vind je op www.antwerpen.be.
 
Antwerpse Klimaatpremie
Bewoners, verenigingen of bedrijven die 40 tot 3000 vierkante meter ontharden en vergroenen, kunnen ook de Antwerpse Klimaatpremie krijgen.
 
Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Met #BreekUIT geven we iedere Antwerpenaar de kans om letterlijk mee te bouwen aan een klimaatrobuuste stad. Samen ontharden is voor mij de essentie van de stedelijke klimaatstrijd. Het gaat niet om enkelingen die hun hele leven moeten omgooien, maar om zoveel mogelijk mensen die een kleine inspanning leveren. Als we allemaal één steen uitbreken, ontharden we een hele stad. Met #BreekUIT draag je bij aan een klimaatrobuuste stad én een groenere buurt. Maar het is ook gewoon leuk om dit samen met vrienden of familie te doen.”
 

EcoHuis – BreekUIT Turckstraat

Meer info over #BreekUIT: www.antwerpen.be/breekuit.  
 
In groen voorzien nog nooit zo makkelijk
De stad maakt het Antwerpenaren al een hele tijd makkelijk om meer groen in hun buurt te krijgen. Zo hoeven ze geen vergunning meer aan te vragen voor een geveltuin. Iedere Antwerpenaar mag een geveltuin aanleggen als er een vrije doorgang van minstens 1,3 meter overblijft. Alle voorwaarden vind je op www.antwerpen.be/gevels.
 
Ook voor grotere projecten waarbij bewoners met groen en water aan de slag gaan, geeft de stad steun. Zo lanceerde ze begin dit jaar de Klimaatpremie, die ontharden en vergoenen, de aanleg van groendaken en regenwaterhergebruik en –infiltratie, wil stimuleren. Met deze premie kunnen bewoners, verenigingen en bedrijven tot 30.000 euro opstrijken. Alle info over die premie vind je op www.antwerpenvoorklimaat.be/klimaatpremie.

Foto’s: Victoriano Moreno / www.antwerpen.be